nieuws

Rechtbank handhaaft Vestia-heffing

bouwbreed Premium

Rechtbank handhaaft Vestia-heffing

De saneringsheffing die alle woningcorporaties moeten betalen naar aanleiding van het Vestia-debacle is niet onrechtmatig. Dat oordeelde de rechtbank in Alkmaar woensdag.

CFV mag saneringsheffingen innen

Toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) mag in de toekomst heffingen blijven opleggen aan corporaties met het doel noodlijdende corporaties overeind te helpen. Zes kleine tot middelgrote corporaties, waaronder woningstichting Den Helder, stapten in februari van dit jaar naar de rechter. Aanleiding was de zogeheten Vestia-heffing. Het CFV had in 2012 te weinig reserves om Vestia met 700 miljoen euro overeind te helpen en legde de rekening neer bij de corporaties.

De zes corporaties die naar de rechter stapten, zijn kritisch over het besluit van het CFV om geld bij corporaties weg te halen voor Vestia. Ze stellen dat de omvang en de wijze van handelen in derivaten door Vestia in de periode tot begin 2012 geen activiteit is die corporaties volgens de Woningwet mag ontplooien. Het verstrekken van saneringssteun komt volgens de zes dus neer op het subsidiëren van niet toegelaten activiteiten en is daarmee volgens Europees recht verboden staatssteun.

De corporaties stellen ook dat corporatietoezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) onvoldoende oog heeft gehad voor andere manier om de Vestia-casus op te lossen. De kosten hadden bijvoorbeeld elders gefinancierd kunnen worden.

Corporaties betaalden in 2013 220 euro per woning, en in 2014 202 euro per woning. In 2015 hoeft er niets betaald te worden. In de jaren 2016-2019 moet op 60 euro per woning per jaar gerekend worden.

Volgens de rechter is het Centraal Fonds gerechtigd om saneringsheffingen te innen. Niet al het geld dat wordt opgehaald, wordt bovendien voor Vestia gebruikt, ook worden de financiële reserves van de toezichthouder aangevuld.

De zes corporaties, die niet met hun naam in de krant willen, zijn niet tegen de solidariteitsgedachte van de sector, benadrukte hun advocaat Guido Koop eerder dit jaar. Ze willen van de rechter een antwoord op de vraag waar de grenzen ervan liggen. Na het echec met Vestia betalen ze jaarlijks “een paar ton tot 2 miljoen euro” aan saneringsheffing. Daardoor kunnen ze veel minder investeren, stellen ze.

Reageer op dit artikel