nieuws

PvdA: Bouwopgaaf vraagt om regie minister Blok

bouwbreed

Minister Blok moet snel om de tafel met gemeenten, provincies en corporaties om de woningproductie aan te jagen. Dat vindt het Tweede Kamerlid voor de PvdA Jacques Monasch: “Wat mij betreft gaat de uitnodiging volgende week nog de deur uit.”

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid maakte vrijdag bekend dat tot 2040 behoefte is aan een miljoen nieuwe woningen. Omgerekend komt dat neer op een productie van jaarlijks 67.000 huizen.

De alarmbellen rinkelen niet in Den Haag. PvdA’er Monasch vindt wel dat minister Blok in actie moet komen. “Als ik zo’n rapport zou krijgen, zou ik alle betrokken partijen op de woningmarkt uitnodigen en vragen waarom er niet gebouwd wordt. Bouwers zijn in staat energieneutrale woningen voor 70.000 euro neer te zetten. Waarom gebeurt dat niet? Als ik Blok was zou ik de regie naar me toe halen.”

Een zak geld uit Den Haag is niet nodig, voegt hij er aan toe. Belemmeringen weghalen wel: “Maar bovenal is mijn pleidooi: ga bouwen. Als de vraag zo groot is, speel daar dan op in. Bouw goedkoper, of meer de lucht in. Waar? Gemeenten hebben veel grond die niet is bebouwd. Ook de grondposities van corporaties zijn gigantisch: ze bezitten zoveel grond dat ze daar 50.000 woningen per jaar kunnen neerzetten.”

Gemeenten, verlaag de grondprijzen. En snel. Zo denkt Roald van der Linde (VVD) er ook over. “Wethouders proberen nu hun grond te monopoliseren. Als ze meer grond vrijgeven, hoeven wij vervolgens niet zoveel meer te doen.”

De EIB-cijfers baren de liberaal geen zorgen. “Ik geloof niet dat iemand zinvol kan voorspellen hoeveel woningen er nodig zijn tot 2040. Dat miljoen kan ik niet controleren. Maar dat we te maken hebben met een starre aanbodkant is duidelijk.”

Van der Linde vindt niet dat minister Blok moet ingrijpen: “Nee. De oplossingen zitten veel meer bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met de Omgevingswet (gaat in 2018 in, red.) hopen wij dat er meer ruimte komt om op allerlei plekken woningbouw te kunnen realiseren, het vlekkenidee.”

Zowel de PvdA als de VVD is het met het EIB eens dat transformatie geen panacee is.

Reageer op dit artikel