nieuws

Optigroen-dak buffert vier maal meer regenwater dan gewoon groendak

bouwbreed

Optigroen-dak buffert vier maal meer regenwater dan gewoon groendak

Het Amersfoortse bedrijf Optigroen dak- en gevelbegroeiing heeft een groendak ontwikkeld dat vier keer zo veel water kan opslaan als traditioneel. Daarbij staan er ook zonnepanelen op, die door het groen meer stroom leveren dan gemiddeld.

Optigroen ontwikkelde het dak speciaal voor zorgplein Sanoforum in Brunssum, om wateroverlast op de naastgelegen begraafplaats te voorkomen. Directeur Henk Vlijm: “Het begon allemaal met een berichtje via Linkedin dat de opdrachtgever graag wat extra water wilde bufferen in het groendak omdat al het water van het terrein afgevoerd moest worden door een rioolbuis die dwars door een naastgelegen begraafplaats loopt. Het resultaat is een nieuw type dak met retentieboxen en drossels. De 7,5 centimeter hoge retentieboxen zijn een soort kratten die zoveel water kunnen bufferen dat het omliggende terrein bij piekbuien geen overtollig water te verwerken krijgt. Het water wordt vervolgens vertraagd afgevoerd door de drossels in de hemelwaterafvoeren. Deze standpijpjes met gaatjes zorgen dat er nooit te veel water tegelijk afstroomt.”

Op de retentieboxen komen zonnepanelenstandaards die worden geballast met een groendak-systeem. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten het beter doen en meer water verdampen. En daardoor geven de zonnepanelen weer een betere opbrengst.

De retentieboxen bufferen 64 liter per vierkante meter en het groendak zelf ongeveer 30 liter. Samen is dat 94 liter per vierkante meter, ofwel 376.000 liter in totaal. Een normaal groendak buffert tussen de 18 en 25 liter per vierkante meter. De constructie van het 4000 vierkante meter grote dak is drie keer zwaarder uitgevoerd dan standaard om het gewicht van het water te kunnen dragen.

Bouwteam

Het dak wordt aangelegd in een bouwteam met de combinatie aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten, dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk. Het project is in BIM ontworpen en uitgewerkt en heeft Breeam Very Good behaald. Het ontwerp is van architect AMA Group is Maastricht. De bouwplaats is aangemeld bij ‘Bewuste Bouwers’ en men werkt in de uitvoering volgens de Lean-filosofie. De oplevering is dit najaar.

Reageer op dit artikel