nieuws

Onjuist gesitueerde kelder van beton met drie vijzels verplaatst

bouwbreed

Onjuist gesitueerde kelder van beton met drie vijzels verplaatst

Een aannemer voerde een betonnen kelder uit. Toen hij verder wilde bouwen, bleek de constructie 3 meter naast de beoogde locatie te staan. DS Bouw uit Nuenen heeft de kelder met drie 70-tons vijzels naar de juiste plek geschoven.

“Dat was voordeliger dan de kelder slopen en opnieuw bouwen”, licht Sander Bakker van DS Bouw uit Nuenen toe. Hij noemt een bedrag van 14.500 euro. “Ik heb zoiets nog niet meegemaakt. Het gaat om een in het werk gestorte constructie van 7 bij 8 meter, zo’n 3 meter diep. We hebben damwanden geslagen op anderhalve meter van de kelder aan de ene kant en op 3 meter aan de andere kant. De tussenliggende grond hebben we uitgegraven.”

Een constructeur heeft gekeken of het mogelijk was de kelderconstructie te verschuiven. Aan de kant van de anderhalve meter zijn drie stalen balken van 120 centimeter tegen de keldervloer gemonteerd en een enkele lange stalen balk tegen de damwand. Daartussen zijn drie vijzels geplaatst. “We hebben gedrukt met 30 ton per vijzel”, aldus Bakker. Met een computerprogramma is de kelder tijdens het drukken in de goede richting gestuurd.

“Het zand onder de kelder diende als schuifbaan. Aan de kant van de 3 meter hebben we stelconplaten gelegd, net onder de onderkant van de vloer van de kelder”, meldt Bakker. “De kelder is horizontaal verplaatst, waterpas.”

Funderingsherstel

Voor de aannemer, die zijn bedrijfsnaam liever niet vermeld ziet, was het een aantrekkelijke oplossing.

DS Bouw houdt zich vooral bezig met funderingsherstel. Het kan gaan om een monumentale kerk, een woning of een hele straat. Maar ook een nieuwe fundering, bijvoorbeeld onder een aanbouw, behoort tot de mogelijkheden. DS Bouw past het volledig trillingsvrije Pudelko Funderingssysteem toe. Stalen buispalen worden in de grond gedrukt. Dat gebeurt zonder trillingen en geluid. In sommige gevallen kunnen woningen zelfs bewoond blijven tijdens het herstel.

De objecten moeten dikwijls ook rechtgezet worden. Daarvoor gebruikt DS Bouw een computergestuurd vijzelsysteem, dat ook in zeer kleine ruimten kan worden toegepast. Een vrije ruimte vanaf 1,20 meter volstaat.

Het komt wel eens voor dat een heel gebouw wordt opgetild, om daaronder een nieuwe verdieping toe te voegen. Maar het verschuiven van een op de verkeerde plek uitgevoerde betonnen kelder, dat is niet eerder voorgekomen.

Reageer op dit artikel