nieuws

Noorden vermindert investeringen in stallen

bouwbreed

Noorden vermindert investeringen in stallen

Productiebeperking van de melkveehouderij leidt tot minder investeringen in onder meer stalruimte en grond.

Dat stellen de drie noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe, naar aanleiding van een plan van staatssecretaris Dijksma voor het beperken van de productie van melkveehouders. Die beperking is nodig om er voor te kunnen zorgen dat de productie van fosfaat de Europese regelgeving niet overschrijdt. Volgens de provincies is het systeem dat de politica voor ogen staat onvoldoende duurzaam en bovendien oneerlijk tegenover de extensieve veehouders. Ze wijzen er op dat door de maatregelen die Dijksma voorstelt intensieve bedrijven worden bevoordeeld terwijl de extensieve veeteelt averij oploopt. In dat verband stellen ze vast ze dat de extensieve ondernemers veel hebben geïnvesteerd in verduurzaming. De mogelijkheid van grondgebonden groei van melkveebedrijven moet open blijven, vinden drie gedeputeerden van de provincies. Ze stellen de staatssecretaris voor om gezamenlijk een plan te ontwikkelen.

Reageer op dit artikel