nieuws

Mega-order Boskalis en VolkerWessels

bouwbreed Premium

Mega-order Boskalis en VolkerWessels

VolkerWessels plaatst met Boskalis in het Duitse deel van de Noordzee 67 fundaties voor het Veja Mate Offshore Windpark. De contractwaarde bedraagt 500 miljoen euro.

VolkerWessels heeft een aandeel van 50 procent in het contract met opdrachtgever Veja Mate Offshore Project. De overeenkomst regelt ontwerp, inkoop, fabricage, levering, transport, installatie en het testen van de 67 fundaties voor het windpark. Elke fundatie bestaat uit een 85 meter lange XXL-monopaal en een overgangsstuk waarop de masten met windturbines van Siemens komen te staan. De 67 turbines genereren met elkaar een vermogen van 400 megawatt. De productie van de palen begint in het derde kwartaal van dit jaar. De plaatsing ervan volgt in het eerste kwartaal van 2016. Het project moet eind volgend jaar gereed zijn. Het park ligt ruim 110 kilometer noordelijk van de Eemshaven en beslaat een oppervlak van 50 vierkante kilometer.

Maatje groter

De zwaarste monopalen wegen ruim 1300 ton en hebben een diameter van 7,8 meter. “Net een maatje groter dan wat tot nog toe is gebruikt”, zegt Marcel van Bergen van Volker Stevin International. Voor het project wordt een hefeiland ingehuurd. Het vaartuig heeft onder meer een kraan met een capaciteit van 1500 ton. Volgens Van Bergen vertegenwoordigt het een nieuwe generatie werkschepen. “Gebouwd voor de toekomst waarin op steeds grotere diepten fundaties worden geïnstalleerd.”

Het schip plaatst de fundaties door de palen op locatie rechtop te hijsen en ze langs een geleiding te laten zakken. Een heiblok slaat de palen met een kracht van 4000 kilojoule voor net iets meer dan de helft in de bodem. Het water is op de locatie ruim 40 meter diep. De top steekt net boven de waterspiegel uit. Daarop wordt met een geboute flens het overgangsstuk gemonteerd. Ook dat is volgens Van Bergen een nieuwe aanpak. “Vroeger werd daar een groutverbinding voor gebruikt, maar dat leverde soms problemen op.”

De 85 meter lange cilindrische en aan de bovenzijde taps toelopende palen zijn voornamelijk ontworpen op vermoeiing en worden op buiging belast. De wanddikte varieert aan de binnenkant van 60 tot 95 millimeter.”

Reageer op dit artikel