nieuws

Materialenhandelaren gaan samen

bouwbreed Premium

Materialenhandelaren gaan samen

PontMeyer neemt Jongeneel-moeder Deli Building Supplies over. Door de overname ontstaat een bouwmaterialenhandel met een omzet van 600 miljoen euro en 1500 medewerkers.

PontMeyer en Deli Building Supplies worden ondergebracht in een gezamenlijke entiteit, Timber and Building Supplies Holland. De onderneming zal “in de voetsporen” treden van PontMeyer. Het voornemen is dat ook de aandelen van de onderneming op de NPEX verhandeld worden.

De 91 vestigingen van het nieuwe bedrijf, waaronder Jongeneel, Heuvelman Hout en Astrimex, blijven bestaan en onder eigen naam opereren. “Onze vestigingen hebben allemaal bestaansrecht”, zegt bestuursvoorzitter Anne Schouten van PontMeyer. Wanneer de fusie precies gaat plaatsvinden is nog onduidelijk. “Dat hangt af van de mededingingsautoriteit en het advies van de ondernemingsraden.”

De fusie hangt volgens Schouten “al jaren” in de lucht. “De hout- en bouwmaterialenhandel is enorm gefragmenteerd. Tegelijkertijd zie je bepaalde partijen groter worden.” Zo groot als de Technische Unie, CRH of Raab Karcher zijn de fusiepartners samen nog niet, beseft Schouten. “Maar door samen te werken kunnen we een enorme efficiencyslagmaken.”

Groter

Schouten, die voor hij bij PontMeyer kwam zeven jaar bij Jongeneel werkte, wordt de algemeen directeur van het fusiebedrijf. Of de nieuwe onderneming plannen heeft om nog groter te groeien, daar doet Schouten geen uitspraken over. “We gaan eerst eens heel hard werken om deze fusie tot een goed einde te brengen.”

PontMeyer is volgens bestuursvoorzitter Ron Bosch van de Deli Maatschappij de “gedroomde” partij. “We hebben de afgelopen jaren met verschillende partijen gepraat over overname of fusie, maar uiteindelijk bleek PontMeyer het meest geschikt. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, houdt Bosch voor zich. “Zoals altijd vindt de koper dat hij te veel betaald en de verkoper dat hij te weinig krijgt. Dan is het goed toch?”

De Deli Maatschappij blijft na de verkoop van de hout- en bouwmaterialenhandeltak achter met Deli Home & Garden, waar onder meer Bruynzeel en Lundia toe behoren. Dit onderdeel, waar circa 1300 mensen werken en goed is voor een omzet van zo’n 350 miljoen euro, zal “op enig moment” verkocht worden, verwacht Bosch. “We zijn in handen van Avedon Capital en NPM Capital. Dergelijke partijen blijven doorgaans niet eeuwig in bedrijven participeren.”

Of er al zicht is op een koper, wil de bestuursvoorzitter niet zeggen. “Daar doen wij nooit uitspraken over.”

Reageer op dit artikel