nieuws

Kant-en-klaar: Verstopte dakopbouw op woningen in Moerwijk

bouwbreed

Kant-en-klaar: Verstopte dakopbouw op woningen in Moerwijk

Omdat de woningmarkt de afgelopen jaren nauwelijks in beweging was, is de vraag naar aanpassingen van de bestaande woning alleen maar groter. Specialist Drechtsteden Bouw merkt het aan de vraag naar een extra verdieping op het huis. “Er zijn maar weinig woningen waarbij een dakopbouw niet mogelijk is.”

Het is moeilijk te zien, maar de huizen in de Haagse Moerwijk zijn voorzien van een dakopbouw. De huizen werden in 2008 gebouwd met de optie van een derde woonlaag. Maar op de plekken waar slechts twee lagen werden gebouwd, liep de betonnen gevellijn wel gewoon door. Langzamerhand worden die gaten nu opgevuld. “De ontwerper van deze woningen heeft het heel makkelijk gemaakt om er later nog een verdieping bovenop te zetten,” zegt Pieter Leenman van Drechtsteden Bouw. “Er was al rekening gehouden met een extra trapgat, en doordat de gevelrand net zo oud is als de rest van de woning, zie je dat ook die verweerdheid van het beton mooi doorloopt. Wij hebben ons best gedaan om de afwerking zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken.”

Een opbouw is in een dag geplaatst. “Hoe lang we daarna bezig zijn ligt aan de wensen van de klant. In het geval van een casco dakopbouw zijn we maximaal vijf tot tien werkdagen op locatie. In het geval van een luxe afgewerkte dakopbouw, zoals hier, kan dit oplopen tot twintig werkdagen.”

Vooral in de grote steden groeit de vraag naar een extra verdieping. “Het heeft zeker met de woningmarkt te maken. Mensen die groter willen wonen in de stad, hebben vaak moeite om hun te kleine huis te verkopen. Of ze willen groter wonen, maar niet weg uit de wijk. Dus een dakopbouw is dan een goed alternatief. Het kan op vrijwel op elk huis, mits de gemeente het goedkeurt. Maar in een gemeente als Den Haag wordt goed meegewerkt.”

Waardevermeerdering van het huis is vrijwel nooit een reden voor huiseigenaren. “Een dakopbouw is niet goedkoop. In de meeste gevallen zijn die kosten hoger dan de waardevermeerdering van het huis. Mensen doen dit echt omdat ze zelf nog lange tijd van het huis gebruik willen maken.”

Projectgegevens

Project: Dakopbouw Hertenrade Den Haag

Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: Drechtsteden Bouw

Bouwtijd: circa 20 werkdagen

Bouwsom: 60.000 euro

Reageer op dit artikel