nieuws

Kant-en-klaar: Betaalbare eenheden voor doorstudeerders

bouwbreed

De laatste jaren worden grote katoorpanden in universiteitssteden omgebouwd tot nieuwe studentencomplexen. Maar er is ook behoefte aan kleinschalige nieuwbouw. Friso Aannemingsmaatschappij uit Groningen leverde onlangs een complex van 36 eenheden op in Groningen.

De Groningse Universiteit verwacht de komende jaren een sterke toename van buitenlandse studenten, maar er zijn in de stad relatief weinig plekken om ze te huisvesten. Vooral voor studenten die na hun studie nog promoveren zijn er weinig mogelijkheden.

Het complex aan het Hoendiep moet voorzien in die behoefte; de eenheden zijn met 30 vierkante meter groot, en ze worden gemeubileerd aangeboden. Bijzonder is dat één van de woningen is gebouwd als een all-electric unit, die geheel wordt verwarmd met een luchtwaterpomp en zonnepanelen. Volgens projectleider Simon de Vries van Friso is het een voorbeeldwoning. “De opdrachtgever wil zien wat er mogelijk is met dit soort bouw. Maar de rest van de appartementen heeft wel een kleine cv-ketel die voor de vloerverwarming zorgt.”

In eerste instantie was de opdrachtgever uitgegaan van een ander bouwsysteem, maar uiteindelijk bleek het ruimtegebruik daarbij niet optimaal. Nu bestaat het complex uit een prefab betonskelet en houtskeletbouwelementen die door Friso in de eigen prefabfabriek Houkesloot zijn gefabriceerd. “Dit systeem passen we vaker toe, maar niet zo vaak bij een appartementencomplex.”

Het complex heeft twee woonlagen, en de eenheden zijn recht en vierkant. Toch zorgen speelse elementen als gekleurde balkonschermen en houten galerijen ervoor dat het uiterlijk niet te blokkig wordt. “De houten balkons zijn aan tuidraden opgehangen, dus dat ziet er wat lichter uit.”

De grootste uitdaging was de bouwperiode. “Oorspronkelijk zouden we in de zomerperiode bouwen, maar omdat een grondsanering nodig bleek te zijn, konden we pas in november beginnen. Desondanks zijn de werkzaamheden binnen de gestelde bouwtijd uitgevoerd.”

De Vries kijkt tevreden terug. “Het was een prettig project. En ondanks dat de eenheden dicht op elkaar staan, ziet het er mooi uit. En de opdrachtgever was dik tevreden.”

Projectgegevens

Project: 36 studentenwoningen Hoendiep Groningen

Opdrachtgever: De Huismeesters

Aannemer: Friso Aannemingsmaatschappij Groningen

Ontwerp: AAS Architecten

Bouwtijd: 7 maanden

Bouwsom: 1.6 miljoen euro

Reageer op dit artikel