nieuws

Interview: ‘Drenten hebben zo hun eigen manieren’

bouwbreed Premium

Interview: ‘Drenten hebben zo hun eigen manieren’

Het aflopen van het lage btw-tarief voor onderhoud en renovatie houdt noordelijke woningbouwers bezig. “We vrezen dat het na 1 juli weer minder zal gaan”, duidt Wim de Boer, secretaris van de Noordelijke Vereniging voor de Burgerlijke en Utiliteitsbouw (NVBU).

Hij zit midden nog in een verhuizing. Het pand in Ruinen waar de NVBU ongeveer tien jaar lang zetelde, is verruild voor een ‘A-locatie’ in het centrum van Beilen. De Boer is er blij mee: “Het is een mooi, gezichtsbepalend kantoor. De ledenvergaderingen gaan we hier niet houden, daar is het veel te klein voor.”

Wie denkt dat het regionale ‘verzet’ zielloos is geworden, komt bedrogen uit. Sterker, de NVBU zal altijd een rol van betekenis spelen, denkt de secretaris van de vereniging die ontstond uit bouworganisaties die niet mee wilden in de operatie Bouwend Nederland. Drenten hebben zo hun eigen manieren en dat wilden ze zo houden.

“En dat geldt nog steeds”, zegt De Boer. “Onze leden zijn heel erg betrokken. Het bureau staat hen met raad en daad bij. Wij adviseren over allerhande zaken en bemiddelen bij conflicten als dat nodig is, zoals dat in de NVOB-tijd hier ook gebeurde. Verder helpen we bij collegiaal in- en uitlenen, vaak goedkoper dan via een uitzendbureau mensen inhuren. En de collega’s helpen elkaar. We hebben een verzekeringsdienst en afspraken met juristen, technisch adviseurs en een incassobureau die onze leden bijstaan. Vaak is het eerste advies gratis. Daarna gelden vaste tarieven, zodat onze leden van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Soms zijn het zelfs no-cure-no-paydiensten.”

De regionale lobby blijft echter een van zijn voornaamste taken van de NVBU. “Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten met de provincie en met gemeenten. Daar kregen we in het begin ook heel veel steun voor van de Commissaris van de Koning.”

Ondanks het feit dat de partijen elkaar nu kennen, blijft er altijd wat te wensen over. “Zo staat in het jongste bestuursakkoord van de provincie dat waar mogelijk aanbestedingen lokaal gebeuren. Dat is goed voor het regionale bedrijfsleven, maar bij gemeenten zie je dat nog niet. Die komen nog steeds met zulke grote bestekken op de markt dat het mkb te vaak niet in aanmerking komt. Dat geldt bijvoorbeeld voor scholenbouw. Natuurlijk kunnen bedrijven combinaties vormen, waardoor ze wel massa en competenties genoeg hebben, maar dat is hier niet gebruikelijk.”

Wat dat betreft zijn de Drentse, Friese en Groningse aannemers heel blij met de vele energieplannen die landelijk, provinciaal en gemeentelijk worden uitgerold. “Maar overheden moeten ervoor waken dat ze de plannen niet te groot aanpakken. Anders grijpt het mkb er weer naast”, waarschuwt De Boer.

Herstel van de aardbevingsschade in Groningen heeft eveneens de belangstelling van de Drentse bouwers. “Ik heb het eens gevraagd bij onze leden. De helft wil daar wel mee aan de slag, de andere helft niet. Die zegt dat als de Groningse bouwers zo druk zijn met de aardbevingsschade, er voor hen ander werk te doen is.” Last van late betalingen hebben de leden “gelukkig weinig”, zegt De Boer. “Zij werken met vaste relaties. Die worden keurig op tijd betaald, zoals het hoort. Ook dat is Drents”, weet De Boer.

Bovenal blijft hij het jammer vinden dat het lage btw-tarief per 1 juli afloopt. “Onze lidbedrijven hebben daar enorm veel aan gehad.”

Cobouw Café

 

Cobouw trekt de regio in met het Cobouw Café, een live talkshow waarin we in gesprek gaan met lokale bouwers en bestuurders. Op 30 juni vindt de eerste editie plaats in Emmen. Wilt u erbij zijn? Kijk dan hier voor meer informatie over het Cobouw Café.

Reageer op dit artikel