nieuws

Innovatierechten: kortetermijndenken is duurkoop!

bouwbreed Premium

Innovatierechten: kortetermijndenken is duurkoop!
Suzanne van de Kerk

Het auteursrecht, het merkenrecht, het modellenrecht en het octrooirecht hebben tot doel creativiteit en innovatie te bevorderen.

Eigenlijk kun je het recht daarom ook ‘innovatierecht’ noemen. Door het innovatierecht wordt degene die tijd, geld en moeite investeert in onderzoek, ontwikkeling en innovatie door de wetgever beloond met een alleenrecht om zijn idee enige tijd als enige te mogen vermarkten. Helaas werkt het in de praktijk vaak anders. Onder het mom van: ‘Ik betaal er toch voor?’, worden innovatierechten vaak rücksichtslos opgeëist door, met name publieke, opdrachtgevers. En dat werkt belemmerend voor de innovatie. Want waarom investeren in nieuwe ideeën als je daar vervolgens niet of nauwelijks voor wordt beloond?

Dit moet en kan heel goed anders. Dat wijst de praktijk uit in de private sector, waar vaak de contracten op het punt van innovatierechten goed worden uitonderhandeld. Via het aanbesteden, door publieke opdrachtgevers, worden echter maar al te vaak via de standaard algemene voorwaarden eenzijdig alle rechten opgeëist. Daardoor ontbreekt de ruimte om maatwerkafspraken te maken waardoor een ontwerper of adviseur vaak geen andere keus heeft dan tegen zijn zin en zonder financiële compensatie zijn innovatierechten af te staan. En het zou toch voor iedereen logisch moeten zijn dat je hiermee uiteindelijk de sectoren die voor een groot deel afhankelijk zijn van aanbestedingen niet echt een langetermijnstimulans biedt om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

Kijk als aanbestedende dienst daarom goed naar wat je vraagt en bedenk dat, als je innovaties wilt, je daar een aparte afspraak over moet maken met je opdrachtnemers, hetzij individueel, hetzij collectief met de betreffende branche of sector. Via een gebruikersrecht of licentie is het namelijk prima mogelijk om innovatierechten bij de rechthebbende te laten en tegelijk ook de belangen van opdrachtgevers goed te waarborgen.

Vicky van Egmond, economisch-juridisch beleidsmedewerker NLingenieurs
Reageer op de column via redactie@cobouw.nl of via Twitter op @CobouwNL 

Reageer op dit artikel