nieuws

Houten kantoorgebouw levert energie

bouwbreed Premium

Houten kantoorgebouw levert energie

Moen & Van Oosten Architecten uit Rotterdam ontwierp een houten nul-energiekantoor met een Rc-waarde van 6 dat meer energie genereert dan verbruikt.

Het nul-energiekantoor is bedoeld voor Plaisier uit Hendrik Ido Ambacht. De rijplaat- en draglineschotspecialist constateert dat opdrachtgevers de voorkeur geven aan toeleveranciers die moeite doen om hun uitstoot van CO 2 zoveel mogelijk te beperken. Architect Henk Moen ontwierp daarom voor het bedrijf een geheel houten kantoor. In het gebruikte materiaal is volgens Moen meer dan 40.000 ton CO 2opgeslagen. De twee bouwlagen zijn opgetrokken uit hout van duurzaam beheerde en PEFC-gecertificeerde bossen. Plaisier zegt zelf uitsluitend FSC-gecertificeerd hout te gebruiken voor zijn platen en schotten.

De architect overlegde tijdens het ontwerp met constructeur Bouwadviesbureau Van de Ven uit Ridderkerk en houtleverancier Metsä Wood uit Apeldoorn om tot een optimaal ontwerp te komen en een soepele uitvoering voor te bereiden. Het pand heeft volgens de architect de vorm van een cockpit die het bedrijfsterrein overziet.

Het pand bestaat uit drie schuintes en dat is best lastig om te bouwen, zegt aannemer Verhaarbouw uit Nieuw-Lekkerland. Het bedrijf werkte samen met De Groot Vroomshoop en Grootheest Timmerwerken uit Ede.

De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde houten liggers. De houtskeletwanden hebben aan de binnenzijde een 21 millimeter dikke Kerto-Q-plaat van Metsä die het gebouw stabiliteit geeft. Achter de wand zorgen FJI I-liggers voor een rechte en slanke constructie. De 350 vierkante meter vloeroppervlak is gemaakt van Kerto-Ripa-elementen. Deze overspannen een lengte van 7,2 meter. Om de kans op doorbuiging te beperken zijn de ribben en de bovenplaat constructief met elkaar verlijmd. De vloeren blijven aan de onderzijde in het interieur in het zicht De wanden worden afgewerkt door ze op te schuren.

De noordgevel van het kantoor is hoog, zeer goed geïsoleerd en van weinig ramen voorzien, zegt Moen. De zuidgevel is laag en is door het grotere aantal ramen meer open van karakter. Voor de buitenafwerking koos de architect voor verduurzaamd vurenhout van Plato. De hellende dakvlakken zijn op het zuiden gericht, het hoge dak is volgelegd met zonnepanelen. Het lage dak is afgewerkt met mossedum dat meehelpt het binnenklimaat stabiel te houden. De dakvlakken bestaan uit stalen cannelureplaten die aan de onderzijde in het zicht blijven. De dakplaten zijn geperforeerd en zorgen daardoor volgens Moen voor een positief effect op de akoestiek binnen.

Waterhuishouding

Het kantoor staat in de Crezeepolder. Deze locatie is eigenlijk een minipolder met een eigen waterhuishouding. Op het terrein is een waterpartij. Deze moest in de nieuwbouwplannen worden behouden voor de noodzakelijke retentiecapaciteit. De beschikbare ruimte wordt daardoor beperkt. Om de resterende ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten, is het pand zwevend boven het water geplaatst. De Crezeepolder ligt in een waterwingebied. Plaisier kon om die reden geen warmte-koudebron laten installeren. In plaats daarvan wordt een lucht-waterwarmtepomp gebruikt. Om de energiebehoefte te beperken ontwierp Boersema Installatie Adviseurs uit Amersfoort installaties met een zo laag mogelijk verbruik.

De oplevering van het kantoor staat gepland voor de zomervakantie. Op de Dag van de Bouw van 13 juni kunnen belangstellenden het project bezoeken.

Reageer op dit artikel