nieuws

‘Handen af van fiscaal voordeel zzp’

bouwbreed

‘Handen af van fiscaal voordeel zzp’

De belastingaftrek voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moet blijven bestaan. Dat vinden de PvdA-economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg.

“Gezien het grote economische belang van zzp’ers is de beste oplossing niet te tornen aan de bestaande fiscale wetgeving”, schrijft het duo in hun column in de Telegraaf.

Zij preluderen daarmee op plannen van het kabinet de belastingaftrek aanzienlijk te versoberen. Nu betalen zzp’ers over de eerste 7280 euro die ze verdienen, geen belasting. Door de enorme groei van het aantal zzp’ers de laatste jaren is die aftrek omgeslagen in een enorme kostenpost in de vorm van minder ontvangen belastingen dan geraamd.

Formeel is de reden van het kabinet om een streep te halen door de belastingaftrek, dat het de fiscale behandeling van zzp’ers en werknemers gelijk wil trekken. Zzp-organisaties hebben dit argument al van tafel geveegd. Zij vinden dat het ondernemerschap van zzp’ers wordt miskend.

Het onzekere bestaan van de zzp’er mag wat hen betreft best extra beloond worden ten opzichte van het relatief zekerder bestaan van een werknemer. Bovendien hebben zij kosten die een werknemer niet heeft.

Onvrijwillig

Een ander argument is dat de economische crisis van de laatste jaren werknemers onvrijwillig het zelfstandigenschap in in gejaagd. Het is een argument dat Vermeend en Van der Ploeg in elk geval niet aanspreekt. “Schijnconstructies kunnen effectief worden bestreden met een gerichte aanpak op basis van de modelcontracten die staatssecretaris Wiebes van Financiën dit jaar heeft gepubliceerd”, vinden de economen.

Volgens hen heeft Wiebes met die contracten gewaarborgd dat zzp’ers echte ondernemers zijn. “En daarbij passen geen sociale voorzieningen die voor werknemers gelden”, vinden beide PvdA’ers.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels