nieuws

Feestelijke dag met brekend nieuws

bouwbreed

Feestelijke dag met brekend nieuws

De tiende editie van de Dag van de Bouw kent een onstuimig begin. Terwijl ’s ochtends de bouwhekken opengaan voor het publiek trekt een front met onweer, regen en flinke wind over Nederland. Een dag ook met brekend nieuws: een akkoord over de nieuwe bouw-cao waarover je meer leest op Cobouw.nl en via @CobouwNL.

Bij de aftrap van de bouwdag, bij het project Wijnhavenkwartier in Den Haag, laten bestuurders optimistische geluiden horen terwijl ze de aangeboden paraplu beleefd afslaan. Er is licht aan de horizon, en de politiek, in de persoon van minister Blok (Wonen), belooft de bouwers niet te vergeten nu de eerste economische opklaringen weer aan de horizon verschijnen. Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen pakt zijn kans om Blok ter plekke om wat concrete maatregelen te vragen. “Het terugdraaien van een aantal pijnlijke bezuinigingen en een laag btw-tarief is een van de manieren om de voorzichtige opleving een extra push te geven. Vooral de infra en utiliteitsbouw hebben het nog erg zwaar.”

De locatie is symbolisch; op het Wijnhavenkwartier worden de oude ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken -twee naargeestige kantoorkolossen- geheel gestript en verbouwd tot appartementen en onderwijsgebouwen voor een dependance van de Leidse universiteit. Volgens Blok een mooi voorbeeld van de bouwopgaaf van de toekomst. “Als oud-bewoner van dit pand wil ik de toekomstige bewoners van het gebouw graag feliciteren. Ik heb het in de oude vorm nooit als een erg prettig gebouw ervaren. Ik dacht altijd dat de architect waarschijnlijk in Oost-Duitsland niet aan de bak kon komen. Deze transformatie is een voorbeeld, want er staan nog heel veel kantoorgebouwen leeg die een andere bestemming moeten vinden. Deze beweging gaat Nederland en de bouwsector de komende tijd in de greep krijgen, verwacht ik. Ik ben de grootste eigenaar van kantoorpanden in Nederland en met het vrijkomen van de gebouwen van de ministeries van Sociale Zaken, Infrastructuur & Milieu en Buitenlandse Zaken houden we als overheid de bouw toch redelijk aan het werk.”

Vlak na de openingshandeling dromt het publiek al samen voor de bouwliften die de belangstellende tot bovenin het gebouw brengen. Dat is niet verwonderlijk, want zelfs op een bewolkte dag is het uitzicht over het centrum van de stad, en het Scheveningse strand erachter indrukwekkend.

Projectdirecteur Gerrit Witzel van Heijmans is verheugd dat zijn project dit jaar het spits mocht afbijten. “Ik denk dat het positief is dat er meer aandacht komt voor de transformatie van bestaand vastgoed. Voor ons geldt dat ook: wij willen als bedrijf graag laten zien wat we kunnen, en een project als dit, op deze schaal, laat wel zien wat wij kunnen.”

Over de regendruppels maakt hij zich geen zorgen. “Ik denk dat we vandaag nog heel wat toeloop kunnen krijgen. De ingang ligt precies in de loop tussen het stadscentrum en station, dus veel mensen komen waarschijnlijk toevallig even langs. En er is veel belangstelling voor dit project. We hebben de afgelopen tijd al heel veel reacties gekregen van het publiek, omwonenden en mensen die hier in de buurt werken, omdat iedereen benieuwd is hoe het hier uiteindelijk gaat worden. En nee, ik heb van niemand gehoord dat ze het jammer vinden dat het oude gebouw verdwijnt.”

Reageer op dit artikel