nieuws

‘Evenwicht in de gevelbranche was juist weer terug’

bouwbreed Premium

‘Evenwicht in de gevelbranche was juist weer terug’

Het herstel in de markt kwam voor gevelbouwer Oskomera net te laat. “Er is weinig prijsbegrip bij opdrachtgevers.” Triest. Een ander woord heeft Bert Lieverse, voorzitter van de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), niet voor de ondergang van Oskomera. “Het gaat toch om een gerenommeerd bedrijf. Het zou echt zonde zijn als alle kennis en kunde die daar aanwezig is, nu voorgoed verloren gaat.”

De Deurnse gevelbouwer – 140 miljoen omzet, 190 werknemers – werd afgelopen woensdag failliet verklaard. De schuldenlast was te groot geworden voor de onderneming, die drie verliesgevende jaren achter de rug heeft. Hoewel Lieverse de exacte details van het faillissement niet kent, noemt hij het moment waarop Oskomera omvalt uiterst ongelukkig. “Ik denk dat het evenwicht tussen vraag en aanbod in de gevelbranche juist weer gevonden was”, zegt hij. “Je kunt dus wel stellen dat het bedrijf net voor de eindstreep het loodje heeft gelegd. Dat maakt het wel extra zuur.”

Lieverse zag in de afgelopen zeven crisisjaren meerdere gevelspecialisten omvallen, klein én groot. Net als de bouw heeft de gevelbranche het – als vanzelfsprekend – bijzonder moeilijk gehad met de teruglopende bouwproductie. De branchevoorzitter schat dat bijna een derde van de markt is verdwenen.

“Als je kijkt naar onze leden: in 2008 telde de VMRG nog 120 gevelbouwers. Dat zijn er nu nog een stuk of negentig. De crisis heeft er behoorlijk stevig ingehakt, ja. Veel bedrijven in ons segment zijn omgevallen of overgenomen. De crisis heeft te lang geduurd. Een paar jaar is te overbruggen, maar als het langer duurt drogen de reserves op. Daar komt bij dat er weinig prijsbegrip bij opdrachtgevers is geweest. Dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht.”

Doorstart

En dus kon het gebeuren dat vermaarde gevelbouwers als Holland Composites, Kloosterman, ITH en Widam omvielen. Allemaal konden ze het hoofd niet boven water houden. Een aantal van hen maakte uiteindelijk een doorstart of werd overgenomen door een van de concurrenten in de markt.Ook voor Oskomera is dat nog een mogelijkheid, een overname of doorstart in afgeslankte vorm. Curator Reinoud van Oeijen onderzoekt momenteel in ieder geval de mogelijkheden daartoe. Goed teken is wat dat betreft dat de 190 werknemers, die actief zijn bij een van de vele werkmaatschappijen van Oskomera, voorlopig nog ‘gewoon’ doorwerken. Vooralsnog zijn alleen op het hoofdkantoor ontslagen gevallen, ruim dertig.

Welke bedrijven mogelijk belangstelling hebben voor Oskomera, of onderdelen ervan? Directeur Rudy Schipper van de Opmeerse gevelspecialist Intal houdt het toch vooral op “de bekende namen”. Daarmee doelt hij onder meer op Rollecate, de gevelbouwer uit Staphorst die afgelopen jaren al enkele failliete boedels kocht. De directie was vrijdag niet bereikbaar om de mogelijke interesse te bevestigen dan wel te ontkennen.

Zelf is Intal niet in de race, benadrukt Schipper. “Voor het gehele bedrijf zullen wij niet in de markt zijn. Wel zullen wij ons laten informeren over losse kavels.”

Noord-Zuidlijn

Die losse kavels zijn de projecten waarbij Oskomera betrokken is. De Brabanders werken onder meer mee aan de afbouw van de stations van de Noord-Zuidlijn, de renovatie van het ASR-kantoor in Utrecht en de bouw van de Hoge Raad in Den Haag. Projecten die op geen enkele referentielijst misstaan.

“Belangrijk is vooral dat kunde en kennis behouden blijven”, benadrukt Lieverse nogmaals. Daarbij wijst hij ook naar de nabije toekomst, waarin een tekort aan mankracht dreigt. “De neerwaartse spiraal in onze branche is tot stilstand gekomen. Maar de volumes trekken zeker in de utiliteitsbouw nog niet echt aan. Daar is het wachten op, net als op prijsherstel. Dan kunnen er eindelijk weer reserves worden opgebouwd.”

Reageer op dit artikel