nieuws

Debat over margedruk: ‘Hogere gemiddelde winstmarge nodig’

bouwbreed

Debat over margedruk: ‘Hogere gemiddelde winstmarge nodig’

Opdrachtgevers moeten gaan beseffen dat voor het behoud van een gezonde bedrijfstak, aannemers een gemiddelde winstmarge van 4 à 5 procent nodig hebben. Dat zei topman Hans Smits van Janssen de Jong Groep tijdens een debat over de margedruk in de bouw – gehouden op vastgoedbeurs Provada.

“De mindset in de hele keten moet veranderen. De marges zijn nu echt te laag. Daardoor worden er grote verliezen geleden, vast personeel uitgestoten en wordt er te weinig geïnnoveerd.”

Volgens Smits zijn bouwers zelf ook schuldig aan de lage marges; in de honger naar werk schrijven ze dikwijls te laag in – met alle gevolgen vandien. Maar, zo benadrukte de bestuursvoorzitter, door steeds meer risico’s bij de bouwondernemingen neer te leggen, treffen ook opdrachtgevers blaam. En dat moeten zij zich beter gaan realiseren. “Het is te ver doorgeschoten. Er moet een betere balans komen tussen welke risico’s de opdrachtgever zelf op zich neemt en welke zij overlaat aan de bedrijven. Het besef moet groeien dat de markt niet alles kan.”

Smits wil niet zo ver gaan dat er afspraken moeten komen over vaste marges. Wel zou hij graag zien dat er bij aanbestedingen meer ruimte komt om met de opdrachtgever over de risicoverdeling te praten. “Ik weet dat dat nu juridisch niet mogelijk is, maar misschien moeten we daar eens wat aan gaan doen. We moeten in ieder geval niet langer willen dat de bouw altijd maar verlies maakt.”

Volgens Dirk Brounen, hoogleraar vastgoed aan de universiteit Tilburg, ligt het ‘margeprobleem’ toch vooral bij de bedrijven zelf en niet zozeer bij de overheden en andere opdrachtgevers. Aannemers moeten, zo betoogt hij, vooral vooraf beter gaan inschatten welke risico’s aan een bouwproject kleven en voor welke prijs het gemaakt kan worden zonder er verlies op te lijden.

“Uiteindelijk gaat het erom dat een bouwbedrijf zijn huiswerk goed doet”, aldus Brounen, die zich afvroeg of aannemers het zichzelf soms ook niet te moeilijk maken. “Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom een bouwer altijd maar een 8 wil scoren op zaken als kwaliteit en klanttevredenheid. Bij het leveren van een stoeptegel is dat toch helemaal niet nodig?”

Net als Smits gelooft Brounen niet in een gereguleerde winstopslag, zelfs niet als daarmee innovaties gestimuleerd kunnen worden.

Meer weten over het verloop van dag één van de Provada? Lees het hier  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels