nieuws

Concept voor energieneutrale woningen komt op de markt

bouwbreed

Het consortium Zonrijk Wonen heeft een methode ontwikkeld waarmee bestaande woningen op grote schaal energieneutraal kunnen worden gemaakt.

Het concept is vooral bedoeld voor particuliere huiseigenaren, maar is inmiddels getest in een woning van corporatie de Woningstichting in Wageningen. De partners binnen het consortium zijn Hagemans Vastgoedonderhoud, Reinbouw BV en Loohuis Installatiegroep. Het is de bedoeling dat voor een bedrag van 45.000 euro een woning geheel energieneutraal kan worden gemaakt. “Bij de voorbeeldwoning in Wageningen investeerden we samen veel meer dan dat”, zo licht het consortium toe. “Als de vraag naar energieneutrale woningen toeneemt, kunnen we opschalen en wordt het project voor alle partijen rendabel.”

Het concept bestaat onder meer uit een compacte installatieunit die op zolder komt te staan in plaats van een centrale verwarming. Met het systeem is een huis binnen twee weken energieneutraal te maken. De methode werd ontwikkeld in het kader van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen. Deze is er op gericht minimaal 100.000 zogeheten nul-op-de meterwoningen te realiseren. Aan dedeal doen onder meer aannemers en gemeenten mee.

Reageer op dit artikel