nieuws

Cofely Nederland ziet winst toenemen

bouwbreed

Cofely Nederland ziet winst toenemen

Technisch dienstverlener Cofely Nederland boekte in 2014 een nettowinst van 17 miljoen euro. De omzet kwam net als een jaar eerder rond de 1 miljard euro uit. “Keurige cijfers”, vindt bestuursvoorzitter Han Blokland.

Een jaar eerder eindigde Cofely, dochter van ENGIE (vroeger: GDF SUEZ), nog 14,9 miljoen euro boven nul. “Het gaat dus de goede kant op”, merkt Blokland op. “De winstcijfers gaan al vijf jaar gestaag omhoog.”

De bestuursvoorzitter is tevreden, al vindt hij de winst nog wat magertjes voor een bedrijf met de omvang van Cofely. “De winstmarges zijn in de markten waarin wij actief zijn nog veel te laag.” De drie markten waar Cofely met name op actief is – industrie, utiliteitsbouw en infra – zijn zonder uitzondering “enorm competitief”.

Mede daarom let het Cofely-bestuur zelf goed op wat voor projecten er worden aangeboden. “Daar hebben we nu een jaar of vijf een tenderboard voor. Ik ga niet zeggen dat we nooit in de min eindigen bij projecten. We zorgen er wel voor dat we nooit een project onder kostprijs aannemen.” Dat zouden meer bedrijven moeten doen, vindt Blokland. “We moeten ons niet gek laten maken.”

Selectief

Hoe Cofely dat doet? “We doen in de utiliteitsbouw zeer selectief met openbare aanbestedingen mee. Als je met openbare bestekken in de weer gaat, is er toch vaak wel één die flink laag inzet. Hoe dat komt? Er is nog altijd een enorme overcapaciteit in onze markt.” Cofely ziet, zoals wel meer technisch dienstverleners, meer in langdurige beheers- en onderhoudscontracten en langdurige klantrelatie. “Dat geldt in zowel de utiliteitsbouw als de industrie. Alleen als het gaat om infrastructuur ontkomen we niet aan openbare aanbestedingen.”

Voor dit jaar mikt het ENGIE-bedrijf op een “gelijkblijvend” resultaat. “De orderintake blijft nog wel wat achter, maar dat was vorig jaar ook rond deze tijd.” Blokland verwacht wel dat de omzet iets zal dalen. “Dat komt vooral doordat een aantal grote projecten is afgerond.”

Reageer op dit artikel