nieuws

Bouw kind van de rekening bij afschaffen lage btw-tarief

bouwbreed

Bouw kind van de rekening bij afschaffen lage btw-tarief

Als het kabinet inderdaad het lage btw-tarief afschaft om daarmee huishoudens een bescheiden lastenverlichting te geven, betekent dat voor de bouw een strafexpeditie.

Dat vindt de Aannemersfederatie Nederland. Net als VNO-NCW en MKB Nederland vindt de AFNL dat sectoren die opereren op de binnenlandse markt hiervan het kind van de rekening dreigen te worden. Het idee, dat waarschijnlijk een plaats krijgt in de al tijden aangekondigde belastingherziening, staat bovendien haaks op het uitgangspunt om de kosten van arbeid te verlagen.

“Wanneer de doelstelling van de belastingherziening is arbeid goedkoper te maken, is het niet meer dan logisch juist arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw als uitgangspunt van het het denken te nemen”, aldus de AFNl.

Veel verstandiger is het om te denken in btw-lagen. Voor de bouw is een laag btw-tarief cruciaal. “Wij verkopen geen eerste levensbehoefte zoals potten appelmoes, maar eerste leefbehoeften”, motiveert de AFNL. Ook Bouwend Nederland en Uneto-VNI vinden een lage btw noodzakelijk.

Reageer op dit artikel