nieuws

Beglazing met jaloezie weerstaat half uur brand

bouwbreed

Architecten vragen steeds vaker naar brandwerende ruiten met jaloezieën ertussen. Stolker Glas uit Nieuwegein levert die in onder meer een variant met houten schijnroeden die aantoonbaar 30 minuten brand weert en vlamdicht is.

EGM Architecten uit Dordrecht vroeg Stolker een constructie te maken met jaloezieën tussen brandwerend glas. Zulke systemen worden gebruikt voor onder meer patiëntenkamers in ziekenhuizen voor omdat deze beglazing hygiënischer en brandveiliger wordt geacht dan een raam met gordijnen. De fabrikant bedacht een variant met brandwerend glas van het type Pyrobelite 9 EG van ACG Glass Europe. Op dat moment was er nog geen gecertificeerd product met een brandwerendheid van 30 minuten. Efectis vulde die leemte door Stolkers constructie te testen.

De beglazing zat in een meranti kozijn van 3940 millimeter hoog en 2960 millimeter breed, afgedicht met Hybri-seal 2 PS van Den Braven. De gemeten brandwerendheid voldeed aan EW30 en de vlamdichtheid aan E30. Op 37 minuten liet de constructie niet meer dan 2,2 kilowatt per vierkante meter aan warmte door. Stolker noemt dat 85 procent minder dan de norm voorschrijft. De onderzoekers testten ook een uitvoering met meranti opplak­roeden. Anders dan verwacht hebben deze Wiener Sprossen geen nadelig effect op de vlamdichtheid en vatten ze aan de niet-vuurzijde geen vlam.

Reageer op dit artikel