nieuws

Architect vist achter het net

bouwbreed

Architect vist achter het net

Van de honderd plannen die architecten indienen bij Europese aanbestedingen belanden gemiddeld twintig in de prullenbak.

Dat blijkt uit een enquête over Europese aanbestedingen. Aan het onderzoek deden 39 architecten mee. Bureau Rudy Uytenhaak, Architectuur Lokaal en Alijd van Doorn van de TU Delft werkten de enquête uit.

De vergoeding die de architecten krijgen voor hun werk dekt niet hun kosten en aanbestedingen dwingen bureaus gebruik te maken van onbetaalde stagiairs en overwerk niet te betalen. Zij doen mee omdat ze referenties moeten opbouwen. Daar komt bij dat aanbestedingen moeilijk toegankelijk zijn voor jonge zelfstandige architecten. Zij kunnen niet voldoen aan de eisen over bouwwerken van afgelopen jaren.

De initiatiefnemers van het onderzoek juichen de herziening van de Aanbestedingswet vanwege Europese richtlijnen toe. Hierin worden onder meer de referentietermijnen verruimd.

Reageer op dit artikel