nieuws

Zonnecentrale in 
Sahara krijgt gestalte

bouwbreed Premium

Zonnecentrale in 
Sahara krijgt gestalte

Met de bouw van nog eens twee zonnecentrales wordt Noor het grootste zonnepark ter wereld. Aan de rand van de Sahara in Marokko realiseert het spaanse Sener volgens twee verschillende technieken in totaal 510 megewatt aan zonne-energie.

Hoofdaannemer is een consortium rond het Spaanse ingenieursbureau en aannemer Sener. Dat werkt al sinds twee jaar aan de eerste fase van het project dat luistert naar de naam Noor. Noor 1 is een centrale met trogvormige spiegels met een totale capaciteit 160 watt. De spiegels draaien in de loop van de dag langs een horizontale as en concentreren het zonlicht op een glazen buis in hun brandpunt waar een zoutoplossing doorheen stroomt. Die wordt opgewarmd tot temperaturen van 400 graden Celsius waarmee oververhitte stoom wordt geproduceerd die een turbine met een generator aandrijft.

Deze week kreeg het consortium rond de Spaanse vernuftelingen ook de tweede en derde fase gegund met in totaal 350 megawatt. Dat was geen uitgemaakte zaak. Er waren zeven internationale consortia in de running voor de opdracht waarmee ruim een half miljard euro is gemoeid.

Noor II krijgt een verbeterde variant van de trogspiegels en een totale capaciteit van 200 megawatt. Het derde onderdeel, Noor III krijgt een andere variant van geconcentreerd zonnewarmte oftewel CSP. Een reusachtig veld met spiegels die om twee assen de zon volgen, concentreren de warmte in de top van een hoge toren waar een zoutoplossing wordt opgewarmd tot 600 graden. Vanwege de hogere temperaturen is het rendement van stoomturbine en generator hoger. Sinds 2011 is bij Sevilla een centrale operationeel volgens deze techniek van dezelfde fabrikant. Die heeft een capaciteit van in totaal 20 megawatt. Noor III wordt met 150 megawatt ruim zeven keer zo groot.

Groot voordeel van de techniek met verhitte zoutoplossingen is volgens Sener dat daarmee periodes zonder zon overbrugd kunnen worden. De installatie in Sevilla kan duisternis en bewolkte periodes tot vijftien uur overbruggen zonder dat de stroomproductie terugloopt.

De eerste CSP centrales hadden twee bassins voor opslag van de zoutoplossing, een voor hete en een voor koelere vloeistoffen. In de nieuwere parken wordt één bassin toegepast met een scheidingsvlak tussen warm en koud. Daarmee zijn de investeringen een stuk lager en het rendement dus hoger. Voor Noor staat nog een vierde fase op de planning. Daar wordt geen CSP centrale toegepast maar komen grote velden met photovoltaïsche zonnecellen.

Reageer op dit artikel