nieuws

Waterschap vangt duizenden mollen

bouwbreed

Waterschap Hollandse Delta heeft het afgelopen half jaar voorkomen dat duizenden mollen de waterkerende dijken zouden ondermijnen.

De waterkeringen binnen het waterschap houden over een lengte van in totaal 350 kilometer het water van de grote rivieren en binnenmeren tegen. Per kilometer dijk werden gemiddeld negen mollen gevangen. De dieren kunnen met een snelheid van tussen 12 en 15 meter per uur gangen graven. Een enkele mol kan in een jaar meer dan 3000 kilo aarde omhoog drukken, met funeste gevolgen voor de dijken, zo laat het waterschap weten. Daarom heeft Hollandse Delta het afgelopen half jaar alle waterkerende dijken gecontroleerd op mollen. Dat gebeurde door het plaatsen van zogeheten mollenklemmen in de gangstelsels. De mollenpopulatie wordt daarmee niet uitgeroeid, maar wel gedecimeerd.

Waarschuwingsbord voor mollenvangst

Waarschuwingsbord voor mollenvangst | © Hollandse Delta

De gangenstelsels en holen van mollen, konijnen en ratten tasten de veiligheid van de dijken aan. Een mol kan gangen graven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur. In een heel jaar kan een mol ruim 3000 kilo aarde omhoog drukken. Het waterschap wil via de bestrijding van deze gravers hun populaties op een aanvaardbaar niveau houden. Ook de kale plekken van molshopen kunnen de dijk verzwakken.

Daarom plaatsen deskundigen elk jaar plaatsen speciale mollenklemmen in de gangenstelsels. Dat gebeurt in de periode oktober tot april. Dan mag er niet worden gewerkt aan de dijken.

350 kilometer het water van de grote rivieren en binnenmeren tegen houdt. Deze dijken moeten stevig genoeg zijn om extreem hoge waterstanden te keren. Bijvoorbeeld als gevolg van klimaatveranderingen.

Reageer op dit artikel