nieuws

Van Wingerden: We werken ons door oude projecten heen

bouwbreed

Van Wingerden: We werken ons door oude projecten heen

BAM heeft in de eerste maanden van 2015 ongeveer een half miljard aan oude projecten ‘weggewerkt’. Voor de rest van het jaar wacht de bouwer nog een opgave van 1,3 miljard.

Het betreft projecten die in het verleden tegen minder gunstige condities zijn aangenomen en die de resultaten van BAM sterk beïnvloeden. Ook in het eerste kwartaal was dat zo: het Bunnikse bouwconcern leed daarin een verlies van ruim 14 miljoen euro.

In totaal heeft BAM nog 2,5 miljard aan ‘oude’ projecten op de plank liggen. Topman Rob van Wingerden verwacht dat de probleemportefeuille aan het einde van dit jaar zal zijn teruggebracht tot 1,2 miljard.

Nieuwe ‘bleeders’ – werken die zwaar verliesgevend uitpakken – hebben zich tot dusver niet meer voorgedaan, liet de bestuursvoorzitter tot zijn eigen genoegen weten. “We zijn nu zeven maanden onderweg met ons verbeterprogramma. De nieuwe organisatie krijgt langzaam vorm. We zijn beter in shape, zijn scherper op risico’s en zien de cultuur in het bedrijf verbeteren. Als de markten waarin we opereren zich blijven verbeteren, staan we er straks nog beter voor.”

Helemaal uitsluiten kan Van Wingerden nieuwe tegenvallers echter niet, zo benadrukte hij. “Onze beste mensen zitten op de moeilijkste projecten, maar het is en blijft werk in uitvoering. Feit is dat we er ons doorheen moeten werken.”

BAM wil, zo herhaalde de topman de eind vorig jaar opgestelde doelstelling nog eens, dit jaar 100 miljoen euro aan kosten besparen. Dat gebeurt in Nederland onder meer door de twaalf bestaande werkmaatschappijen terug te brengen tot twee. Een ingreep die ten koste gaat van 650 banen. “Het is inderdaad een enorme stap”, realiseert Van Wingerden zich. “Onze mensen zien de voordelen wel, maar hebben tegelijk natuurlijk ook aanpassingstijd nodig. In dat proces zitten we nu.”

Of BAM in de komende maanden al weer uit de rode cijfers zal geraken, kon de topman niet aangeven. Wel zei hij dat het “beter” zal worden. “Maar hoeveel beter, kan ik pas in het tweede kwartaal zeggen”, hield Van Wingerden zich op de vlakte.

Positieve signalen

Hij verwacht overigens wel wat geholpen te worden door de verbetering van de marktomstandigheden. Al moet de opleving in de Nederlandse woningmarkt, die door alle economen wordt gezien, ook niet worden overdreven, vindt Van Wingerden. “Er zijn inderdaad positieve signalen wat de huizenmarkt betreft, maar van een gigantische opleving is geen sprake. Bovendien zien we vooral meer vraag naar goedkopere woningen in de grote steden. De marges daarop zijn toch bescheidender.”

Mocht de bouw op korte termijn wel helemaal los komen, dan moeten bouwondernemingen rekening houden met snel stijgende prijzen van onderaannemers. Directeuren van diverse bouwbedrijven waarschuwden daarvoor al in Cobouw. Volgens Van Wingerden is BAM daarop voorbereid. “We zitten daar bovenop. Bovendien werken we veel met vaste partners. Met hen maken we regelmatig afspraken over capaciteit en prijzen.”

Reageer op dit artikel