nieuws

Sterke start bouw in eerste kwartaal

bouwbreed

Sterke start bouw in eerste kwartaal

De bouw is dit jaar goed uit de startblokken gekomen. In maart lag de omzet 14,9 procent boven het niveau van de toch al niet slechte zelfde voorjaarsmaand in 2014.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de aannemerij in de eerste drie maanden van het jaar 8,2 procent meer uit de markt haalde dan het eerste kwart van vorig jaar. Vanaf de jaarwisseling nam de dynamiek snel toe. Januari pakte een voorsprong van 5,5 procent, februari 4 procent en maart zelfs 14,9 procent op de vergelijkbare maand een jaar eerder. Vergeleken met peiljaar 2010 zitten de bouwers inmiddels 4,9 procent beter in hun vel. In 2014 lag de toegevoegde waarde nog bijna een tiende onder het niveau van vijf jaar geleden.

ABN-Amro verwacht dat de bouw in de loop van het jaar verder zal aantrekken. Of het hoge tempo van het eerste kwartaal kan worden volgehouden, is echter maar de vraag. Madeline Buijs van de bank wijst op het aflopen van de btw-verlaging op 1 juli 2015. “Met name de kleine bouwers kunnen het in de tweede helft van het jaar nog moeilijk krijgen. Particulieren hebben de renovatie van hun woning in de eerste helft van dit jaar gepland. Daardoor zal er in het tweede halfjaar minder werk zijn.”

De terugslag zal volgens econoom Buijs worden gedempt door het aantrekken van de woningmarkt. De verhuizers betrekken niet alleen een nieuwe stek maar laten ook een woning achter die in veel gevallen opknapwerk verdient.

Sinds oktober 2014 laten de bouwers weer stijgende omzetten zien. De groei van de bouwproductie blijft echter achter. De omzetgroei in het eerste kwartaal (5,1 procent) komt vooral van de kleine bouwers. Dat de omzet achterblijft bij de ontwikkeling van de bouwproductie wijst op een nog steeds aanwezige fikse prijsdruk.

De groei in de aannemerij moet vooral komen uit de woningbouw. Hun orderboeken zijn goed gevuld en op veel plaatsen wordt gewerkt aan personele uitbreiding. Bij de infrabedrijven echter is de markt meer dan weerbarstig. Zo kampt ruim de helft van de wegenbouwers met stagnatie door een gebrek aan orders. In een vijfde van de infrabedrijven verdwijnen momenteel banen. De omzetten in de grond-, weg- en waterbouw zijn in het eerste kwartaal weggezakt tot 20 procent onder het niveau van 2010.

Reageer op dit artikel