nieuws

Staalproductie in de wereld daalt 1,7 procent, Europa vrijwel stabiel

bouwbreed Premium

Staalproductie in de wereld daalt 1,7 procent, Europa vrijwel stabiel

De wereldstaalproductie is in april ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden geslonken met 1,7 procent. De landen van de Europese Unie kenden 0,3 procent groei.

Terwijl vrijwel alle belangrijke staalblokken minder volume uit het hoogovens haalden, nam in april de productie in de EU toe tot 14,4 miljoen ton. Opvallend is het herstel in Spanje. Het land noteert een plus van 6,4 procent en passeerde met 1,3 miljoen ton Frankrijk. De Spanjaarden toonden zich in april na Duitsland (3,6 miljoen ton) en Italië (1,6 miljoen ton) het derde staalland van Europa. De productie van Duitsland daalde met 1,9 procent. Een stuk groter was de daling in Italië (-8,5 procent) en Frankrijk (-9 procent).

Nederland maakte in april een sprong van 556 naar 614 ton staal. Sinds de jaarwisseling is de productie in Nederland met 1,7 procent toegenomen. Op de lijst van staalproducerende landen in de EU moet Nederland acht naties voor zich dulden. Tot die groep behoort ook snelle groeier Polen. Het land produceerde met een volume van 790 ton ruim een vijfde meer dan een jaar geleden.

In Noord-Amerika kromp het volume in april met 7,5 procent tot 9,1 miljoen ton. In de eerste vier maanden van het jaar is vergeleken met een jaar eerder een achterstand opgelopen van 7,2 procent, een kleine 3 miljoen ton. De Verenigde Staten incasseerde in april een krimp van 9,8 procent en bleef steken bij 6,5 miljoen ton staal. Mexico (1,5 miljoen ton) verloor 2,6 procent. Canada daarentegen (1 miljoen ton) voerde de productie met 2,7 procent op.

In het Verre Oosten neemt China wat gas terug. De productie in april (68,9 miljoen ton) lag bijna een procent onder het peil van een jaar geleden. In de eerste vier maanden bedroeg de afname 1,3 procent. Sterkere dalingen zijn te zien in Japan (-6,1 procent) en Zuid-Korea (-6,6 procent). Taiwan daarentegen zette in april een tandje bij en kwam uit op 2 miljoen ton, een stijging met 9,2 procent. India groeide 2,1 procent naar 7,4 miljoen ton.

In het oosten van Europa is de hoofdrol weggelegd voor Rusland. Het land kwam in de eerste vier maanden van het jaar tot 24,3 miljoen ton staal, veertig keer zoveel als Nederland. De stijging sinds de jaarwisseling bedraagt 5,2 procent. De Oekraïne heeft moeite om zijn staalproductie in de benen te houden. In de eerste vier maanden van het jaar zakte het volume met bijna 30 procent tot 7 miljoen ton. Voor het Midden-Oosten (2,3 miljoen ton) was april een maand van 7,7 procent krimp. Vooral Iran moest een veer laten.

Reageer op dit artikel