nieuws

Remeha reviseert teruggenomen onderdelen van combiwandketels

bouwbreed

Remeha reviseert teruggenomen onderdelen van combiwandketels

Verwarmingsspecialist Remeha reviseert teruggenomen gas/luchteenheden van zijn Tzerra- en Tzerra Plus-combiwandketels en biedt ze via de groothandel opnieuw aan de installateur aan onder de noemer Remeha Renewed. De prijs is lager dan die van een identiek nieuw onderdeel.

Remeha zegt met Renewed een manier te hebben gevonden om “zo slim en verantwoord mogelijk om te gaan met materialen”. Een vervangen gas/lucht-menger wordt tot nog toe afgevoerd. “Dat is jammer”, vindt Idse de Wit van de ketelfabrikant, “want na revisie kan het onderdeel nog jaren mee.” Dat loont volgens de ketelbouwer vooral bij samengestelde producten met een hoge toegevoegde waarde, ook voor bijvoorbeeld automaten van pakweg vijftien jaar oud. “Die zijn schaars en daardoor duur en dan loont het om ze op te knappen.” De fabrikant zegt op die manier ook het milieu te sparen omdat bijvoorbeeld een aluminium mengkamer niet hoeft te worden omgesmolten om weer in dezelfde vorm te worden gegoten.

Elektronica

Het is vooral de elektronica die het mengproces van gas en lucht regelt. Van die elektronica zijn het vooral de condensatoren die het om wat voor reden dan ook begeven. Die onderdelen worden volgens de instructies van Remeha vervangen. De besturing wordt vervolgens van de nieuwste software voorzien. De aldus gereviseerde printplaat wordt na keuring opnieuw gebruikt.

De specificaties van de gereviseerde producten zijn gelijk aan die van nieuwe onderdelen, net als de garantievoorwaarden. De verpakking wordt eveneens opnieuw gebruikt. De installateur kan kiezen of hij nieuwe of gereviseerde gas/luchtmengers wil. Installateurs die een ingenomen menger inleveren ontvangen er een premie voor. De onderdelen zijn naar een ontwerp van het Apeldoornse bedrijf gemaakt.

Remeha is wat De Wit betreft de eerste ketelfabrikant die gebruikte ketelonderdelen geschikt maakt voor hergebruik. “We hopen andere fabrikanten in deze de weg te kunnen wijzen.”

De producent doet zijn eerste ervaring op met de ketels van het type Tzerra en Tzerra Plus. Als de voordelen in de praktijk uitkomen, wil de ketelbouwer ook andere typen als de Quinta onder het Renewed-programma laten vallen.

Reageer op dit artikel