nieuws

Miljoenenwinst voor Antea Group in Nederland

bouwbreed

Miljoenenwinst voor Antea Group in Nederland

De Antea Group heeft in Nederland vorig jaar 8,3 miljoen winst geboekt op een omzet van 186 miljoen. Het resultaat betekent voor het vierde jaar op rij een verbetering van het rendement.

“Trots ben ik”, zegt directeur Rob van Dongen. “In een lastige markt hebben we opnieuw beter gepresteerd. Daar is erg hard voor gewerkt.” Weliswaar daalde de omzet ten opzichte van 2013 met 2,1 procent, maar de winst steeg 2,5 procent. Vooral de milieudienst en de specialisten in veiligheid blonken vorig jaar uit. Van Dongen stelt vast dat infra nog steeds een vechtmarkt is. Ook de gemeentelijke markt is weerbarstig, met naweeën van de verkiezingen en bezuinigingen. Afgelopen jaren is bij het werk van Antea Group in Nederland (1650 medewerkers) het aandeel van de overheid geslonken van ruim 80 tot 50 procent, zonder dat de omzet daar iets onder te leiden heeft gehad.

Internationaal zag Antea Group vorig jaar zijn omzet met 1,8 procent dalen tot 368,5 miljoen euro. Het aandeel van de sector milieu groeide van 50 naar 62 procent. Het zusterbedrijf van bouwer Strukton – beide onderdeel van Oranjewoud – noteert over 2014 een winst van 11,3 miljoen euro. In 2013 werd bijna drie ton meer bijgeschreven. Van de 368,5 miljoen omzet betrof iets meer dan een kwart projectkosten van derde partijen. Het aantal medewerkers slonk met 116 tot ruim 3500.

In de meeste markten waarin Antea Group actief is ontmoet het ingenieursbureau stevige tegenwind. De Nederlandse orderportefeuille groeide met 3 procent tot 80,2 miljoen euro maar daarbij zijn dan wel de 2,5 miljoen aan Indiase activiteiten inbegrepen. De orderboeken werden dunner in Colombia (-33,6 procent), Frankrijk (-16,7 procent) en de Verenigde Staten (-9,2 procent). In België, goed voor 26,2 miljoen euro, nam het werk met 3,6 procent toe. Bij de jaarwisseling had Antea Group voor 230,4 miljoen euro werk op de plank liggen, waarvan 82,3 miljoen in Amerika.

Bunker

Tot de projecten van het ingenieursbureau behoort de stabilisatie van de beroemde bunker van Point du Hoc, zwaar bevochten in juni 1944 tijdens de invasie van de geallieerden in Normandië. Meer werk in de regio ligt in het verschiet. Zo vinden inventarisaties plaats van de caissons gebruikt voor de aanleg van de kunstmatige haven bij Arromanches.

Bekijk het jaarverslag van Antea Group

Reageer op dit artikel