nieuws

Meer koop dan huur bouwen doen corporaties vaker

bouwbreed

Een op de zestien corporaties bouwde in de periode 2010-2012 meer koopwoningen dan huurwoningen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Fonds Volkshuisvesting.

In totaal 22 corporaties bouwden in de periode 2010-2012 meer koop- dan huurwoningen. Gegevens over 2013 en 2014 heeft de financieel toezichthouder niet. Wel blijkt uit jaarcijfers van onder meer de Amsterdamse corporatie Ymere dat er nog steeds corporaties zijn die meer koop- dan huurwoningen bouwen.

Tweede Kamerleden reageerden woensdag verrast in Het Financieele Dagblad over het bestaan van relatief veel koopprojecten bij sommige corporaties. Het zou tegen de geest van de aanstaande Woningwet zijn. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch spreekt van “rolverdwazing”. “Gewoon het hele idee dat je als corporatie meer koopwoningen dan sociale huurwoningen bouwt is in goed Nederlands van de pot gerukt”, schreef hij op Twitter.

Corporaties spreken tegen dat ze bewust de regels negeren. Het gaat om bouwplannen waar al jaren voorbereiding in zit.

Minister Blok probeerde de onrust dinsdag al in een brief naar de Tweede Kamer weg te nemen. Sinds 2009 daalt het aantal nieuwbouwwoningen ontwikkeld door corporaties in het koopsegment. In 2009 werden ongeveer 10.000 koopwoningen door corporaties gebouwd; in 2013 is het aantal gezakt naar 3100 nieuwbouwkoopwoningen. Marktpartijen lijken in het gat te springen. In 2013 werden ongeveer 13.700 koopwoningen door andere partijen dan corporaties gebouwd.

Reageer op dit artikel