nieuws

KlokGroep rekent op omzetgroei

bouwbreed Premium

KlokGroep rekent op omzetgroei

KlokGroep zag de omzet vorig jaar met 6,3 procent groeien tot 129,7 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht algemeen directeur Ton van de Klok opnieuw een toename van de bedrijfsopbrengsten.

Voor boekjaar 2015 rekent Van de Klok op een omzet van 140 miljoen euro. “Als je naar onze orderportefeuille kijkt is dat heel goed mogelijk”, nuanceert de algemeen directeur. “Niet alles is 100 procent hard, maar 80 tot 90 procent wel.” Met name in de woningbouw wordt verdere groei verwacht. “De omzet van KlokWonen gaat uitkomen op ongeveer 35 miljoen euro. In 2014 was dat nog zo’n 24 miljoen.” Bij KlokGIB, de Duitse ontwikkeltak van het concern, wordt ook groei verwacht. Ook timmert het concern in Polen aan de weg. “De bouw van ons eerste project is inmiddels gestart en een tweede is in ontwikkeling.” De voorbereidingen voor de eerste stappen op de Poolse markt drukten in boekjaar 2014 echter nog wel de resultaten van ontwikkeltak Novaform.

KlokGroep kijkt volgens de topman terug op een “overgangsjaar”. De bouwer uit Druten zag zowel de omzet als de winst stijgen. Door het positieve resultaat steeg de solvabiliteit naar 46 procent. “Het wordt nu langzaam weer wat leuker op de markt. Vooral als het gaat om woningbouw en renovatie.”

Over de utiliteitsbouw is de ontwikkelende bouwer wat minder positief. Zo drukten de bouw van het Nijmeegse poppodium Doornroosje en de studentenwoningen erboven “negatief” op het resultaat. “Mede op basis van onze ervaringen met dit project en gezien de ervaringen van andere bedrijven met dergelijke contracten heeft KlokGroep besloten niet meer in te schrijven voor aanbestedingen van dergelijke risicovolle design & construct-opdrachten”, staat in het jaarverslag. Dat betekent niet dat de bouwer grote utiliteitsbouwprojecten helemaal vaarwel zegt, benadrukt Van de Klok. “We gaan alleen meer eigen ontwikkeling doen. Dan heb je de risico’s toch net wat meer in de hand.”

Reageer op dit artikel