nieuws

Investeringsfonds Juncker komt er

bouwbreed

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) komt eraan.

Donderdag hebben onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) en de Europese Raad hierover een akkoord bereikt. De ministers van Financiën van de lidstaten worden geacht het resultaat op 19 juni goed te keuren in de zogenoemde Ecofin-raad. Het EP kan dan op 24 juni de plannen aannemen waarna het fonds in september van start kan gaan.

Het fonds wordt gevuld met 21 miljard aan Europees geld en moet het vijftienvoudige opleveren aan private investeringen, de beroemde 315 miljard euro. Dit hefboomeffect is redelijk conservatief ingeschat. Normaal gesproken heeft Europees geld een hefboomeffect van achttien. De bedoeling is nog steeds dat een belangrijk deel van het geld gaat zitten in investeringen in de transitie van de economie van een fossiele naar een duurzame energie.

Reageer op dit artikel