nieuws

Interview: ‘Op een gegeven moment dacht ik: wil ik dit wel?’

bouwbreed

Interview: ‘Op een gegeven moment dacht ik: wil ik dit wel?’

President-commissaris Nicole Bakker en algemeen directeur Hans Koppenol zijn op zoek naar een goed heenkomen voor ‘hun’ VBK Groep. “Ik wil de verantwoordelijkheid niet meer alleen dragen.”

Waarom verkopen?

Koppenol: “We denken ook dat het goed is voor het bedrijf. Het is als middelgrote aannemer ontzettend moeilijk momenteel. We moeten investeren en groter worden, kleiner worden en specialiseren of aansluiting zoeken bij een grote partij. De laatste optie is het beste voor het bedrijf en de werknemers.”

Bakker: “Vorig jaar hebben we verlies geleden. Dat was een wake-up call voor mij persoonlijk. Dit bedrijf heeft meer nodig dan een afstandelijke raad van toezicht.”

En dat kunt u niet?

Bakker: “Ik heb na mijn studie economie altijd gewerkt als consultant. Ik ben geen bouwer. Geef mij een begroting, ik kan hem echt niet lezen. Dat geldt ook voor de rest van de familie. Wij zijn gewoon drie meiden, drie zussen. Mijn zus werkt als account manager binnen het bedrijf. Dat doet ze hartstikke goed, maar ook zij is geen bouwer. We hebben bovendien geen tweede generatie die klaarstaat om het bedrijf over te nemen. Niemand van onze kinderen werkt in de zaak.”

Waarom bent u er dan ooit aan begonnen?

Bakker: “Ik ben er in gerold. Vanaf 1995 werkte ik in de zaak. Tot 2006. Toen werd mijn zoon gediagnosticeerd met hersenstamkanker. Hij zou binnen een jaar sterven. Ik heb toen alles laten vallen en ben voor mijn kind gaan zorgen. In januari 2007 is mijn vader ziek geworden. Hij overleed in maart, mijn zoontje in juni. In de zomer ben ik in de raad van toezicht van het bedrijf gekomen. Ik ben wel altijd op afstand gebleven.”

Toen kwamen de verliezen.

Bakker: “Op een gegeven moment dacht ik: hoeveel levensvreugde brengt mij dit? Wil ik dit wel?”

En?

Bakker: “Ik wil de verantwoordelijkheid niet meer alleen dragen. Ik heb een man met een goedlopend bedrijf die mijn hulp goed kan gebruiken. Daarnaast ben ik druk met Stichting Semmy, die we na het overlijden van ons zoontje hebben opgericht. Daar wil ik meer tijd in steken. Bovendien denk ik dat het bedrijf gebaat is bij iemand die wel verstand van bouwen heeft. ”

Wanneer kwam dat inzicht?

Bakker: “Ik heb het besluit in maart genomen.”

Is dit het goede moment om VBK in de markt te zetten?

Koppenol: “Dat is nog maar de vraag. Dat weet je nooit zeker. Het is ook voor ons een spannende tijd.”

Wat heeft u een koper te bieden?

Bakker: “Een veelzijdig familiebedrijf met betrokken werknemers en een mooie orderportefeuille. We zitten onder meer met vier andere partijen in de TunnelAlliantie van ProRail en gaan de parkeergarage in de Amsterdamse Boerenwetering bouwen.”

Er zijn wel meer veelzijdige familiebedrijven?

Bakker: “Misschien. Maar ik kan me niet voorstellen dat er niemand te vinden is die potentie ziet in dit bedrijf.”

Wat zoekt u in een partner?

Bakker: “Het liefst een partij die het hele bedrijf wil hebben en het bij elkaar houdt. Ze moeten het niet doen om een concurrent uit de markt te kopen. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Daarvoor is VBK me te dierbaar.”

Wie van de grote Nederlandse bouwers heeft u voor ogen?

Koppenol: “Ik weet niet of we het echt van de grote jongens moeten hebben. Waarschijnlijk zijn we interessanter voor een middenbedrijf, dat door de overname twee keer zo groot wordt. Daar verwacht ik veel meer van.”

Wat kost VBK?

Bakker: “Daar heb ik echt geen idee van.”

Gratis?

Bakker: “Nee. Ik heb een moeder en zussen die van het bedrijf moeten leven. Bovendien ga je vaak niet goed om met dingen die je gratis krijgt. Ze moeten het echt willen hebben. Dat moet ook in de prijs tot uitdrukking komen.”

Hoe staat VBK er momenteel voor?

Koppenol: “Het ziet er naar uit dat we dit jaar tussen de 65 en 70 miljoen gaan draaien. Met een positief resultaat.”

En vorig jaar?

Koppenol: “2014 is voor ons geen goed jaar geweest. Dat heeft onder meer te maken met projecten die gingen schuiven, waardoor onze omzet lager is dan we hadden begroot.”

Wat was de omzet?

Bakker: “Rond de 50 miljoen euro. Dat is gewoon te weinig. Dus we hadden een onderdekking van de algemene kosten.”

Koppenol: “Daar komt bij dat de EC Garantiewoning meer investeringen vergde dan we van tevoren gedacht hadden. We hebben leergeld betaald. En er waren nog twee werken die we te scherp aangenomen hebben.”

Hoe hoog waren de verliezen?

Koppenol: “Een serieus verlies, mag ik wel zeggen. De accountant moet nog komen, dus tot die tijd ga ik geen getallen roepen.”

Bakker: “Onze inschatting is dat onze solvabiliteit nog boven de 25 procent blijft. We hadden nog wat vet op de botten. We kunnen nu wel in alle eerlijkheid zeggen: dat verlies hebben we gehad. Dit jaar gaan we weer winst maken. De dip is geweest.”

Heeft u al gesprekken gevoerd met potentiële kopers?

Bakker: “Ik persoonlijk? Nee.”

Wat als er geen koper komt?

Bakker: “Dan is dat balen. Ik zal VBK echter niet laten vallen. Als het niet lukt, dan ga ik gewoon zelf door. Maar mijn voorkeur heeft het niet.”

VBK Groep

De basis voor VBK werd gelegd in 1961 toen Ad Bakker en Co van der Klok samen een aannemersbedrijf begonnen. Tien jaar later ging het bedrijf samen met Veldhuizen & Van Hoften uit Beverwijk. Veldhuizen, Bakker en Van der Klok werden VBK. Begin jaren tachtig zijn de partners uitgetreden en heeft Ad Bakker het bedrijf alleen voortgezet en tot bloei gebracht. Zes overnames later was het bedrijf een landelijk opererende aannemer. Bakker overleed plotseling in 2007. Sindsdien geeft een ‘directeur van buiten’ leiding aan het bedrijf. Bakkers dochter Nicole is president-commissaris. Zij vertegenwoordigt haar moeder en twee zussen. Hans Koppenol is sinds 2011 algemeen directeur.

EC Garantiewoning

De EC Garantwoning is een nieuw concept van VBK Groep voor zowel nieuwbouw als renovatie. Inmiddels zijn er zo’n zestig van gebouwd, zegt algemeen directeur Koppenol. “En er zitten er nog 150 in de portefeuille.” Wanneer die prefab woningen gebouwd worden? “De komende jaren”, belooft Koppenol. “Het gaat vaak wel om raamcontracten waar wat tijd in zit, maar in principe zijn ze in de pocket.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels