nieuws

Imtech rekent op snel herstel marge

bouwbreed

Imtech rekent op snel herstel marge

Imtech ligt, ondanks een operationeel verlies in het eerste kwartaal van 11 miljoen euro, op koers om dit jaar met een positief resultaat af te sluiten.

Dat heeft topman Gerard van de Aast dinsdag aangegeven in een toelichting op de kwartaalcijfers. De technische dienstverlener boekte over de eerste drie maanden een nettoverlies van 49 miljoen euro. Daarmee presteerde de onderneming aanzienlijk beter dan vorig jaar, toen over het eerste kwartaal nog een verlies van ruim 77 miljoen werd geleden. Operationeel kwam het verlies uit op 11 miljoen, net zoveel als een jaar eerder.

Van de Aast toonde zich tevreden over de prestaties van het bedrijf, dat in 2013 in zware financiële problemen geraakte als gevolg van frauderende managers in Duitsland en Polen. “Op de punten orderintake, indirecte kosten en werkkapitaal hebben we goede vooruitgang geboekt”, aldus de bestuursvoorzitter. “Alleen de marges vallen nog tegen.”

Over het eerste kwartaal noteerde Imtech een brutomarge van 1,2 procent negatief. Vorig jaar bedroeg die nog -0,9 procent. “Van alle doelen is margeverbetering ook wel de moeilijkste om te halen. Dat de marge achterblijft heeft te maken met processen, maar ook met bedrijfscultuur, discipline en uitvoering. Daarnaast speelt mee dat we nog te maken hebben met oude projecten. Die lopen er nu stap voor stap uit. Maar we zullen ook gewoon nog beter moeten presteren om de marges omhoog te krikken.”

Imtech zag de omzet met 3 procent dalen tot 912 miljoen. Die afname werd vooral veroorzaakt door de bewuste inkrimping van de activiteiten in Duitsland en Oost-Europa. De kwartaalomzet daalde daar met bijna 100 miljoen tot 149 miljoen.

“In Duitsland is het zaak om de boel te stabiliseren en weer winstgevend te worden. Pas daarna willen we er weer groeien”, aldus Van de Aast, die de presentatie van de kwartaalcijfers aangreep om zijn vertrek per 1 januari 2016 bekend te maken. Naast Van de Aast zal ook financieel bestuurder Hans Turkesteen Imtech gaan verlaten, in april nadat de jaarcijfers zijn gepubliceerd. Van de Aast wordt opgevolgd door medebestuurder Paul van Gelder. Naar een opvolger voor Turkesteen wordt nog gezocht.

Reageer op dit artikel