nieuws

‘Ik heb het toch mooi tien jaar volgehouden’

bouwbreed Premium

‘Ik heb het toch mooi tien jaar volgehouden’

Cees van Bemmel stopt als directievoorzitter van Van Wijnen. Na tien jaar aan het roer van de Baarnse bouwer te hebben gestaan, is het volgens hem tijd voor vers bloed.

Van Bemmel, in de jaren negentig wethouder in Almere, kwam zestien jaar geleden bij Van Wijnen in dienst. In eerste instantie als commercieel directeur, sinds 2005 als hoogste baas. “Ik heb het toch tien jaar volgehouden. Er zijn er in de bouw niet zoveel die dat kunnen zeggen”, zegt de scheidend topman.

Hoewel hij met veel voldoening terugkijkt, was het volgens hem niet altijd even makkelijk. Vooral de afgelopen crisisjaren waren zwaar. “Het waren enerverende jaren, zullen we maar zeggen. Maar ik heb ook wel van de crisis genoten hoor. Het was wel goed voor me. Anders was ik misschien dingen op de automatische piloot gaan doen.”

Waarom hij nu afscheid neemt? Van Bemmel: “Ik word dit jaar 65. Een mooi moment om eens te kijken of er niet iemand anders is die deze taak zou kunnen vervullen. Het belangrijkste is toch de continuïteit van de onderneming.”

Van Bemmel wordt op 1 september opgevolgd door Edwin van den Berg (44), die nu nog leidinggeeft aan de productiebedrijven van CRH in de Benelux. Tegelijk met Van den Berg, komt ook Ben Bergsma (49) over van CRH. De huidig managing director van CRH Structural Nederland neemt plaats in de groepsdirectie van Van Wijnen. In die functie volgt hij Hein Huisman op, die met pensioen gaat.

Van Bemmel toont zich tevreden met het verse bloed dat de organisatie straks binnenstroomt. “We hebben sowieso veel jonge mensen op leidinggevende posities. Daar ben ik trots op. En dat we door de crisis gekomen zijn natuurlijk.”

Onder leiding van Van Bemmel groeide Van Wijnen, vooral in de eerste jaren, stevig. Tussen 2005 en 2008 steeg de omzet van 480 miljoen naar 747 miljoen. Meer groei lag voor de hand, ware het niet dat de economische malaise roet in het eten gooide. Net als vrijwel alle grote bouwers, moest ook Van Wijnen inleveren. En flink. Vorig jaar had het bouwconcern nog ‘slechts’ 569 miljoen omzet over.

Nu de woningmarkt weer wat aantrekt, ziet Van Bemmel kansen om te groeien. Aan de vraag ligt het volgens hem niet. Buitenlandse beleggers staan in de rij om Nederlandse woningen te verwerven. Probleem is dat er onvoldoende bouwlocaties zijn. De bestuurder pleitte daarom onlangs in deze krant voor een Deltaplan woningbouw. Daarbij schroomde hij niet om de overheid een veeg uit de pan te geven. Die zou met zijn stroperige procedures de bouw onnodig vertragen.

Kritisch is Van Bemmel als voorman van de top 10-bouwer altijd geweest. Zo verweet hij Bouwend Nederland een gebrek aan zichtbaarheid en dadendrang. “Als de melkprijs omlaag gaat, zie je directveertien koeien op het Binnenhof. Wat hebben onze belangenbehartigers in de bouw laten zien? Niets”, hekelde hij de bouwlobby aan het begin van de crisis.

En over de maatregelen om de bouw te stimuleren, zei hij destijds: “Het kabinet komt met een opvoersetje, terwijl de auto met pech langs de kant van de weg staat.”

Spijt heeft Van Bemmel niet van zijn uitspraken. Sterker nog, als hij terugkijkt op zestien jaar Van Wijnen, heeft hij nergens spijt van. Althans, dat zegt hij. “Dan wordt dat stuk veel te lang”, grapt hij. “Nee, spijt daar doe ik niet aan. Zo zit ik niet in elkaar. Ik vind dat ik een hele mooie tijd bij Van Wijnen gehad heb. Het is straks aan anderen om de kar te trekken.”

Helemaal weg gaat Van Bemmel overigens niet. Hij blijft als adviseur verbonden aan Van Wijnen. “Ik ga zelf nog een aantal projecten doen. Werken die meer dan normale zorg nodig hebben.” Mede daarom is het niet zo erg dat hij plaats moet maken. “Er is een begin en een eind. Ik ben daar helemaal niet emotioneel onder. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat ik hierna allemaal ga doen.”

Reageer op dit artikel