nieuws

Honderd keer nul-op-de-meter per dag in Noord-Brabant

bouwbreed

Honderd keer nul-op-de-meter per dag in Noord-Brabant

Ballast Nedam renoveert momenteel de eerste serie van achttien nul-op-de-meterwoningen volgens zijn Stroomversnelling-concept. De bouwer ontstijgt daarmee de voorbereidende fase van het maken van prototypes en maakt zich op voor het ‘echte’, seriematige werk.

Brabant heeft Jan Willem van de Groeps energieneutrale droom met groot enthousiasme opgepikt en streeft er nu naar om voor 2050 800.000 woningen te renoveren naar nul-op-de-meter. Dat zijn er honderd per dag. Deze voorraad bestaat voor 60 procent uit koopwoningen en voor 28 procent uit sociale huurwoningen.

“Tot 2018 willen we een sprokkelroute hanteren, waarin we 1000 woningen renoveren”, zegt kwartiermaker Peter Linders van Platform31. “Alle woningtypes uit de jaren ‘55 tot ‘85 moeten daarin voorkomen. Op 1 januari 2018 zijn we klaar voor het echte werk. De woningtypes zitten in de computer, de rollen van marktpartijen zijn duidelijk en productiefaciliteiten zijn er. Dan worden in gerobotiseerde productielijnen prefab onderdelen geproduceerd voor vijftig woningrenovaties per dag. Twee jaar later zijn we op stoom en produceren we er honderd per dag. In 2050 hebben we 75 procent van onze huidige droom waargemaakt.”

Als alles gaat zoals de Stroomversnellers voorspellen, zal er veel worden geprefabt. Dat betekent dat bestaande bouwers, groot en klein, moeten nadenken over hun rol en functie. Kwartiermaker Petra Hofman ziet verschillende specialismen ontstaan. “De ene bouwer zal zich meer toeleggen op het seriematig produceren van onderdelen en de andere bouwer richt zich volledig op de communicatie met de bewoner. Misschien denken ze nog verder en regelen ze ook bijvoorbeeld de financiering.”

Dat deze eerste seriematig gerenoveerde straat in Tilburg staat, is geen toeval. Want van Brabants top-5 Stroomversnelling-gemeentes, komt Tilburg het snelst met alle vergunningen over de brug. Dat komt door wethouder Berend de Vries die in één dag regelt waar je in andere gemeentes weken op moet wachten.

Lees verder: Ballast Nedam viert zijn zeges ondanks financiële problemen 

Reageer op dit artikel