nieuws

‘Energieneutrale bouw onvoldoende gegarandeerd’

bouwbreed

Nieuwe gebouwen mogen in 2020 bijna geen energie meer verbruiken. Of Nederland dat doel gaat halen, is volgens de Europese Commissie volstrekt onduidelijk. Mogelijk volgen er “enige aanpassingen” in de bouwregels.

Prestatiegericht en energiezuinig bouwen zijn momenteel de twee belangrijkste bouwthema’s in Den Haag. Minister Blok voelt al jaren de hete adem van Europa in zijn nek. De implementatie van de zogeheten EPBD kwam de Nederlandse regering namelijk al vaker op kritiek te staan. Blok voerde begin dit jaar een nieuw energielabel in. Bovendien scherpte hij de epc aan van 0,6 naar 0,4. Toch is Europa nog steeds niet tevreden. Op zeker vier onderdelen gaat het mis. Zo zijn er volgens Europa onvoldoende duidelijke bepalingen die garanderen dat Nederland op weg is naar bijna-energieneutrale nieuwbouw. Daarnaast noemt zij de minimumeisen voor bestaande gebouwen bij grootschalige renovatie of vervanging van onderdelen te beperkt. Adviezen bij het energielabel zijn onvoldoende gedetailleerd en tot slot klinkt er kritiek op de sanctioneringsmogelijkheden.

Blok kan de kritiek niet goed plaatsen. Hij is van mening dat Nederland de Europese uitgangspunten wel goed heeft vertaald naar Hollands beleid. Om erachter te komen wat Europa precies dwarszit, voert hij de komende maanden gesprekken met de Europese Commissie en andere lidstaten.

Uitleggen wat Nederland precies doet om duurzaam bouwen te stimuleren, kan volgens de minister helpen. Hij sluit echter niet uit dat hij enkele aanpassingen moet doorvoeren in de regelgeving. In een brief aan de Kamer schrijft de minister verder dat 150.000 woningeigenaren een definitief energielabel hebben. Het aantal aanvragen voor het Energiebespaarfonds bedraagt nu tweehonderd per maand. “Een sterke verbetering ten opzichte van 2014.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels