nieuws

Defensie gaat meer slopen en stoot splinterlocaties af

bouwbreed

Den Haag – Meer ongebruikte, kwalitatief slechte vastgoedlocaties worden de komende jaren gesloopt. Dat valt te lezen in het strategisch vastgoedbeleid van de minister van Defensie Hennis-Plasschaert. Haar visie gaat in op de toekomst van 11.325 gebouwen.

Schietbanen, kazernes, start- en rolbanen, kades, forten, bunkers, radarstations, oefen- en schietgebieden op land, zee en in de lucht. Het ministerie van Defensie houdt er niet voor niets een brede definitie van het begrip vastgoed op na. Liever spreekt hij daarom van de meer generieke term: infrastructuur. De portefeuille mag er zijn. Het gaat over niet minder dan 11.325 gebouwen.

De toekomst daarvan is onzeker. In het kader van bezuinigen en slimmer werken is een nieuwe aanpak vereist. ‘Uitdunnen’ noemt de minister dat: “Dit betekent vooral dat leegstaande en kwalitatief slechte gebouwen zonder duidelijke vervolgbestemming zullen worden gesloopt.” Om hoeveel sloopobjecten het gaat, is onduidelijk.

Naast de sloopstrategie wil de minister ook slimmer omgaan met haar vastgoedportefeuille. Mogelijkheden ziet ze vooral in het clusteren en combineren van faciliteiten op grotere locaties. Nu staan al die duizenden objecten op 486 verschillende plekken. Oplossingen zoekt ze onder meer voor vliegactiviteiten die relatief veel overlast veroorzaken. Operationele eenheden worden zoveel mogelijk gehuisvest op plaatsen in de buurt van oefenmogelijkheden. Medegebruik van vastgoed sluit Defensie ook niet uit. Als het gaat om onderhoud kiest het ministerie voor ‘sober maar toereikend’.

De puzzel die de minister vooral tracht op te lossen is: hoe kan vastgoed structureel betaalbaar blijven. De opstellers van het rapport gaan in op risico’s, nieuwe wetgeving en in het verleden gemaakte afspraken. Zo blijft overeind staan dat alle gebouwen van Defensie in 2016 voldoen aan de regels voor brandveiligheid. In 2013 bleek uit een rapport van de Inspectie van Leefomgeving en Transport dat veel gebouwen op dit punt gebreken vertonen. In huidige ontwerpen voor nieuwe overheidsgebouwen zegt Defensie nu al rekening te houden met het feit dat die in 2018 energieneutraal moeten worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel