nieuws

Bouwkwaliteit in de praktijk: Europeanen willen frisse lucht en veel daglicht

bouwbreed Premium

Bouwkwaliteit in de praktijk: Europeanen willen frisse lucht en veel daglicht

Volgens Europeanen is een gezond huis belangrijker voor hun gezondheid dan stoppen met roken of starten met sporten. Daarom is het nu tijd dat we beginnen om ons huis te zien als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Dit is de conclusie van een nieuwe studie in opdracht van de Velux Groep, gepubliceerd op Wereldgezondheidsdag op 7 april 2015.

Een goede nachtrust (1), goede woningventilatie (2) en voldoende daglicht in je woning (4): deze onderwerpen staan allemaal in de top 4 van wat Europeanen belangrijk vinden in relatie met hun gezondheid. De andere aspecten waren: eten van fruit en groente (3), tijd doorbrengen in de buitenlucht (5), vermijden van roken van tabak (6), regelmatig bewegen (7), vermijden van schadelijke stoffen (8) en voedingssupplementen (9).

De resultaten komen uit een nieuwe studie door het onafhankelijke onderzoeksinstituut Wilke onder 12.000 Europeanen in twaalf landen, waaronder Nederland. De resultaten staan in de Healthy Homes Barometer 2015. Het is tot nu toe het omvangrijkste onderzoek die de mening en het gedrag van Europeanen weergeeft omtrent een gezond woonklimaat. Michael Rasmussen van de Velux Groep is verrast over de uitkomst: ‘‘Europeanen zijn in het algemeen wellicht te optimistisch over het binnenklimaat in hun eigen woning. Een nieuw onderzoek van het Frauenhofer-Institut für Bauphysik uit 2014 toonde namelijk aan dat 80 miljoen Europeanen in vochtige huizen leeft. Zo is het binnenshuis drogen van wasgoed een veel toegepaste, maar wel slechte gewoonte. Vochtige huizen hebben een ongezond binnenklimaat dat de kans op ontwikkeling van astma bijna verdubbelt. Met andere woorden, als Europeanen zich bewuster waren van hoe ongezond hun woning eigenlijk is, zouden ze waarschijnlijk minder tevreden zijn.’’

Velux is ook initiator van Active House NL. Dat is een netwerk van architecten, adviseurs, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers dat een holistische benadering van bouwen deelt. Binnenklimaat, comfort en energie zijn in balans en het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners staat centraal.

Kurt Eriksen van Active House Alliance merkte tijdens een conferentie vorig jaar over dit onderwerp dan ook terecht op: ‘‘We brengen 90% van onze tijd door in gebouwen, maar 30% van deze gebouwen draagt niet bij aan een gezond binnenklimaat. Daarom zouden toekomstige Nearly Zero Energy Buildings moeten worden ontworpen met de focus op een comfortabel wooncomfort, duurzaamheid en de gezondheid van de gebruikers.’’

Reageer op dit artikel