nieuws

Bouwer Strukton drukt moeder Oranjewoud diep in het rood

bouwbreed

Strukton heeft over het afgelopen jaar een verlies geleden van ruim 34 miljoen. Daarmee drukte het bouwconcern, dat 61 miljoen verloor op enkele grote infraprojecten, moederbedrijf Oranjewoud fors in het rood.

Kostenoverschrijdingen op A15-project opgelopen tot boven de 300 miljoen euro

Oranjewoud, behalve van Strukton ook eigenaar van ingenieursbureau Antea, eindigde over 2014 uiteindelijk ruim 25 miljoen euro in de min. Dat is een verdubbeling van het verlies een jaar eerder. De directie van Oranjewoud noemt het voorbije boekjaar “teleurstellend”.

Uit het gepubliceerde jaarverslag blijkt dat vooral Strukton Civiel zwaar op de resultaten drukt. Het infrabedrijf moest een verlies van 16 miljoen slikken op het project A2 Maastricht. Nog harder werd de bouwer getroffen door de A15 Maasvlakte-Vaanplein, waaraan Strukton samen met Ballast Nedam en Strabag werkt. Het project kostte Strukton vorig jaar 33 miljoen.

De totale kostenoverschrijdingen op het A15-project zijn inmiddels opgelopen tot boven de 300 miljoen euro. “De totale verliesvoorziening op dit project is opgelopen tot 75 miljoen euro”, aldus de directie van Oranjewoud.

Naast de twee grote probleemprojecten had Strukton vorig jaar last van miljoenenverliezen bij infrabouwer Reef, bij Strukton Rolling Stock en op het project N61. Reorganisatiekosten en kosten voor de afbouw van de railactiviteiten in Duitsland drukten de bouwdochter van Oranjewoud nog verder in het rood.

Sterk

Als gevolg van de verliezen zag Oranjewoud de solvabiliteit “sterk” dalen, van 18,7 procent naar 14,1 procent. De omzet van het concern nam wel toe, met met 9 procent tot 2,1 miljard euro. Die groei is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de overname van de railactiviteiten van Balfour Beatty in Scandinavië en de inlijving van Siebens Spoorbouw in België.

De orderportefeuille bleef stabiel. De onderneming had eind vorig jaar voor ruim 3,2 miljard euro aan werk op de plank liggen.

De verslechterde financiële positie van Strukton maakte een herfinanciering van het bedrijf noodzakelijk. Vorige maand is die rondgekomen, meldt Oranjewoud in het jaarverslag. De nieuwe afspraken lopen tot 30 april 2017 en omvatten onder meer “een term loan van 40 miljoen euro, een werkkapitaalfaciliteit van 75 miljoen euro en gecommitteerde bankgaranties ter grootte van 400 miljoen euro, waarvan 248 miljoen euro voor het metroproject in Riyad Saoedi-Arabië.”

> Pagina 3: De hoofdpijndossiers van Oranjewoud

Reageer op dit artikel