nieuws

BK Ingenieurs dichter bij bouwers

bouwbreed

BK Ingenieurs dichter bij bouwers

Al drieduizend jaar stapelen we stenen. Is de tijd niet rijp voor nieuwe materialen? Directeur Bert Zijl van BK ingenieurs hunkert naar vernieuwing.

“Waarom moeten de roldeuren in de nieuwe zeesluis van IJmuiden van staal zijn? Volgens Rijkswaterstaat omdat ze al negentig jaar goed draaien. Met alle respect. Maar zouden die deuren deels niet van composiet kunnen zijn? Dat materiaal is vele malen sterker en roest niet.”

Zijl viert het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf in IJmuiden met een congres over de toekomst van de infrastructuur. Alexander Rinnooy Kan (oud-voorzitter Sociaal-Economische Raad), Edwin Lokkerbol (directeur Vereniging van Waterbouwers) en Daan Stuit (voorzitter MKB Infra) schuiven graag aan. Het bureau waaraan Zijl leiding geeft, is afgelopen kwart eeuw alert geweest op veranderingen en pakte zijn kansen. BK groeide uit tot een landelijk bureau met acht regiovestigingen. De 230 medewerkers bestrijken een breed veld aan specialismen van asbest en veiligheid tot trillingen en civiele techniek. Kern vormen de 85 bodemspecialisten.

Bert Zijl (IJmuiden, 1952) rolde als vanzelf – vader was timmerman – via mulo en mts de bouw in. Ging aan de slag bij VBK in Hoorn en studeerde in de avonduren aan de hts bouwkunde plus weg- en waterbouw. “Je was vaak van huis. Sliep ergens in het land in een pipowagen. Als 29-jarige nam ik ontslag om meer thuis te kunnen zijn. Wat nu? In de krant stond een advertentie voor leraar weg- en waterbouw op mijn oude mts in Santpoort-Noord. Ik woonde destijds nog in een woonboot te Spaarndam. Mooi dichtbij. Ik kreeg de baan.”

Acht jaar stond Zijl voor de klas. Dook diep in de theorie. Want als je de finesses niet kent, hoe kun je anderen dan goed uitleggen? In de periode bouwde hij via zijn leerlingen een reusachtig netwerk op. Liefst zeven mensen in de huidige top van baggeraar Boskalis zaten in zijn banken. “Je bent 36. Denkt: blijf ik dit werk nog dertig jaar doen? Ik raakte te lang uit het bouwproces. Wat is leuker dan voor de klas uit je eigen ervaringen te kunnen vertellen. Ik had zelf bekistingen gemaakt, rekende stalen balken uit. Het onderwijs was me te voorspelbaar geworden. Ik wist precies welke les ik drie jaar later na de pauze zou geven.”

Terug naar de bouw dus. Niet zo gemakkelijk eind jaren tachtig, kort na een crisis. Bij Nelis in Haarlem (later BAM) ving hij bot. Ook Van Lee in Veghel zat niet op hem te wachten. Na amper twee sollicitaties besloot Zijl om op 1 januari 1990 voor zichzelf te beginnen. Een start werd gemaakt met constructieberekeningen voor architectenbureaus. Rob Arisz schoot te hulp als tekenaar. Hij was de eerste van de momenteel zo’n vijf oud-leerlingen die meester Zijl in dienst heeft. In bouwkundige Ruud Beek werd een compagnon gevonden.

Nieuwe weg

Met de vraag vanuit sloperskoepel Babex naar een onafhankelijke toezichthouder met verstand van asbest, sloeg BK ingenieurs een nieuwe weg in. De met praktijk gecombineerde vijfdaagse opleiding werd een groot succes. De scholing bleek een opstap naar opleidingen voor uitvoerders over bodemsanering. Toen gedeputeerde Frans Tielrooy met de uitreiking van de diploma’s de voorpagina van vakblad Cobouw haalde, stond de telefoon niet meer stil. Tientallen aannemers haakten aan. Van Ballast Nedam en Van Lee tot Heijmans en Boskalis.

Met 135 mensen aan boord ging het bureau in 2008 de crisis in. Vier jaar geleden werden Procensus en UDM overgenomen. Procensus bleek een miskoop en ging na een half jaar failliet. Kosten: 1,3 miljoen euro. Bij UDM echter klopte alles. “In de crisisjaren hebben we steeds winst gemaakt. Op tijd hebben we gezien dat onze business sterk ging veranderen. Door de opkomst van emvi, de economisch meest voordelige inschrijving, is de rol van het ingenieursbureau bij de opdrachtgevers uit het bouwproces gedrukt. Tegenwoordig komt een groeiend percentage van onze opdrachten uit de aannemerij.”

EMVI wijzigt orderstroom

BK ingenieurs haalde in 2010 nog 60 procent van zijn werk bij overheden en semi-overheden. Industrie en vastgoed hadden elk een aandeel van 10 procent. Een vijfde van het werk kwam vanuit de aannemerij. Dankzij de opkomst van EMVI zijn de opdrachten uit de aannemerij sterk in opmars en komt het meeste werk inmiddels van bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel