nieuws

Ballast Nedam viert zijn zeges ondanks financiële problemen

bouwbreed

Ballast Nedam viert zijn zeges ondanks financiële problemen

Ballast Nedam heeft het zwaar, maar zorgt wel dat er ook aandacht is voor positieve zaken. Een paar uur nadat de bouwer vrijdag 24 april moest bekendmaken dat de presentatie van de jaarcijfers wederom werd uitgesteld, werd in Tilburg gevierd dat het bedrijf klaar is voor de seriematige renovatie van nul-op-de-meter-woningen.

“Het zijn zware tijden voor Ballast Nedam en de crisis laat zijn sporen achter”, zegt directeur Arthur de Backer van de divisie Bouw & Ontwikkeling. “Maar hij leert ons ook dat de markt nu vraagt om andere oplossingen. Dat pikken wij op en we gaan met veel passie en energie met de IQrenovatie de toekomst in.”

De IQrenovatie is de benaming voor de nul-op-de-meterrenovatie die Ballast Nedam ontwikkelde in het kader van de Stroomversnelling. Het is tevens de renovatie-zuster van de IQwoning die het bouwbedrijf ontwikkelde voor de nieuwbouwmarkt.

De eerste seriematige IQrenovatie betreft achttien woningen in de Tilburgse Le Sage ten Broekstraat. De woningen worden met een snelheid van anderhalve woning per dag voorzien van een thermisch isolerende schil, warmtepompen, zonnepanelen, en een nieuwe zoldervloer. Die zoldervloer is nodig om de installaties te kunnen dragen. Als de bewoners willen en het technisch noodzakelijk is, kunnen ze ook een nieuwe keuken, douche en toilet nemen.

“Na anderhalf jaar voorbereiding en het maken van verschillende prototypes, tonen we vandaag de eerste straat die seriematig wordt gerenoveerd,” zegt De Backer tegen de 116 genodigden die de Tilburgse renovatie komen bekijken. “Het wordt nog wel een uitdaging om te zorgen voor een gezond rendement, want dat is nog niet zo gemakkelijk. En we willen nog iets sneller. Want zou het niet mooi zijn als de bewoner je ’s morgens zijn sleutel geeft en ’s middags thuis kan komen in een volledig gerenoveerde nom-woning?”

Bewonersparticipatie speelt een belangrijke rol in nom-renovaties. Bart Kruyning, directeur Ballast Nedam Bouwborg: “Nieuwe vormen van samenwerking in de planvorming en realisatie zullen een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten.”

De inkomens in Tilburg liggen niet hoog. Bij de nul-op-de-meterrenovatie garandeert men dat de woonlasten niet hoger worden dan in de oude situatie. Elk gezin betaalt de corporatie een energieprestatievergoeding die overeen komt met zijn huidige energierekening. Het huis gaat energie opwekken. Gebruikt een gezin meer dan het huis oplevert, dan koopt het gezin extra elektriciteit in bij de energieleverancier. Zolang het gezin niet meer gaat gebruiken dan voorheen, zullen de woonlasten nooit hoger worden dan ze waren. Tot de energieprijzen gaan stijgen, uiteraard. Wordt er minder gebruikt, dan wordt elektriciteit teruggeleverd aan het net en krijgt de bewoner een vergoeding.

“Het mooiste van deze renovatie vind ik dat alle bewoners vrijwillig meedoen”, zegt directeur René Scherpenisse van wooncorporatie Tiwos, eigenaar van de woningen in de Le Sage ten Broekstraat. “Dat vraagt namelijk vertrouwen. En de vertrouwensbasis van corporaties is nou niet heel erg gegroeid de afgelopen jaren.”

Sluitende businesscase

Een renovatie naar nul-op-de-meter is volgens Scherpenisse de enige manier voor zijn corporatie om tot een sluitende businesscase te komen voor de verduurzaming van de bestaande voorraad. Vijf jaar geleden maakte Tiwos als één van vier Tilburgse corporaties afspraken met de gemeente om 4000 woningen te upgraden naar label B. De gemeente betaalde 1000 euro per woning en de rest moesten de corporaties bijleggen. “Als voorraadstrategie bleek dat onvoldoende. Wij hebben 8000 woningen te renoveren. Als die allemaal hun energierekening van gemiddeld 150 euro per maand betalen, zoals in het Stroomversnellings-concept, hebben we veel meer kans om onze investering eruit te krijgen.”

Overigens memoreert Scherpenisse dat bewoners zelden iets over hun energiebesparing zeggen, maar des te vaker over het nieuwe uiterlijk van hun huis. “Ze zijn vooral gelukkig dat hun woning net zo mooi wordt als de koopwoningen aan de overkant.” Dit zou een teken kunnen zijn van hoe je een gewenste renovatietraject onder de aandacht van de bewoners kunt brengen. “Ik vind die aandacht voor terugverdientijden ook heel merkwaardig”, beaamt beleidsmedewerker Energie Gebouwde Omgeving Paul Masselink van de provincie Noord-Brabant. “Ik heb namelijk nog nooit iemand gehoord over de terugverdientijd van zijn nieuwe badkamer. En smaken de aardappels uit een nieuwe keuken nu echt zo veel beter?”

Innovaties

De woningen aan de Le Sage ten Broekstraat zijn voorzien van prefab gevelelementen van Ursem Modulaire Bouwsystemen, die door toepassing van zwelrubbers vacuüm tegen de bestaande gevel worden getrokken. Ze bestaan uit een basiselement met geïntegreerde installaties, een isolatielaag en een gevelafwerking met steenstrips. Deze dochter van Ballast Nedam vond een nieuwe manier om de steenstrips vorstveilig op de achtergrond te verlijmen. “Eigenlijk kitten we het”, vertelt productengineer Claus Ursem. “Zo blijft er ruimte achter de steenstrips en kan het vocht weg.”Een andere innovatie betreft het verwarmings- en koelsysteem Energy Comfort Kit, dat Schouten Techniek uit Zwaag heeft ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warme lucht die onder het paneel ontstaat en opgeslagen wordt in het gesloten bronsysteem van de warmtepompinstallatie. Dit heeft twee voordelen: ten eerste een hoog rendement en ten tweede leveren de gekoelde pv-panelen een beter rendement. De verwarming geschiedt middels het ventilatietoevoerkanalensysteem. Bij woningen met een moederhart, zoals in Tilburg, hoeft dus geen aanvullend afgiftesysteem geïnstalleerd te worden.De kanalen en ander installatiewerk zijn volledig in de gevels geïntegreerd, tot de uitblaas in de dagkanten van de raampartijen.

Reageer op dit artikel