nieuws

Zonnecoöperatie wint aan populariteit

bouwbreed Premium

Zonnecoöperatie wint aan populariteit

Via een nieuw internet-platform gaan Solar Greenpoint en Eneco meer partijen interesseren voor zogeheten zonnecoöperaties. Wie zelf geen geschikt dak heeft, kan zo toch profiteren van zonnestroom.

De werving van twee nieuwe collectieve zonnestroomprojecten in Rotterdam en Den Haag is inmiddels gestart. Dat gaat via de wetten van social media en crowdfunding waarbij mensen zelf suggesties kunnen aandragen voor geschikte plekken voor collectieve zonnestroom. Als die plannen vervolgens voldoende worden geliked en gedeeld start Solar Greenpoint er een officieel project omheen, zet een coöperatie op, regelt de vergunningen en onderzoekt wat er technisch wel en niet haalbaar is.

Langs de A20 bij Rotterdam zal een veld met maar liefst tweeduizend zonnepanelen verrijzen. De ontwikkeling en vergunningverlening vergde drie jaar maar nu dat rond is, gaat Solar Greenpoint deelnemers werven onder de bewoners van aanpalende wijken, de zogeheten postcoderoosgebieden.

Een stuk bescheidener is de coöperatie die wordt opgezet voor het dak van de sporthal van de Haagse tennisvereniging de Bataaf. Daar moeten in totaal 226 zonnepanelen komen. Veel overcapaciteit heeft de constructie niet, dus er wordt vooral langs de randen van het dak gebouwd. De panelen worden niet met ballast op hun plek gehouden, maar de montagebeugels worden verkleefd met de bitumineuze dakbedekking.

Eenvoudiger

Bij alle projecten trekt Solar Greenpoint samen op met Eneco. Strikt genomen hoeven leden van de coöperaties volgens directeur zon Peter Paul Weeda van het energiebedrijf niet ook hun thuisstroom bij hem af te nemen. Maar de fiscaal-administratieve rompslomp is voor die partijen wel een stuk simpeler. Verdienen doet Eneco volgens Weeda voorlopig niet aan de samenwerking. “Maar we willen weten hoe de markt zich ontwikkelt en waar je dan tegenaan loopt. Op de langere termijn zien we daar ook een markt.”

Vorig jaar realiseerde Eneco op het Engelse platteland een groot park met 24.000 zonnepanelen met een capaciteit van 10,2 megawatt. De stroom wordt exclusief geleverd aan de Honda-fabriek in de buurt. Voor Nederland zijn de verwachting voor deze zogeheten vrijeveldopstellingen minder hooggespannen. Weeda: “Daarvoor is de ruimtedruk hier te groot en zorgen vergunning- en bezwaarprocedurens voor flinke vertraging. Daken hebben die problemen niet. Ook de elektrische infrastructuur is er doorgaans al. Een kabel doortrekken naar de meterkast volstaat vaak.”

Het grootste project van Solar Greenpoint ligt nog altijd op de oude Caballerofabriek in Den Haag, waarmee het bedrijf twee jaar geleden van start ging. De duizend zonnepanelen op de lichtstraten van de oude sigarettenfabriek zijn in bezit bij 186 leden van de coöperatie. Door het geringere belastingvoordeel duurt het terugverdienen bij een coöperatie wat langer dan wanneer je stroom opwekt op je eigen dak. Maar Weeda gaat ervan uit dat de salderingsregeling die verantwoordelijk is voor dat verschil in de toekomst, beperkt zal worden. “Dat geeft automatisch een impuls aan het ontwikkelen van goede batterijen, zodat we zonnestroom beter kunnen opslaan en gebruiken zodra er behoefte is.”

Reageer op dit artikel