nieuws

Vorm boekt recordomzet door markt

bouwbreed

Vorm boekt recordomzet door markt

Vorm heeft afgelopen jaar een omzet geboekt van ruim 202 miljoen euro, de hoogste ooit in de historie van het concern. De bouwer ziet kansen om vanaf volgend jaar de bedrijfsopbrengsten verder op te voeren.

Anders dan veel andere grote bouwondernemingen toont Vorm zich opvallend positief over de huidige marktomstandigheden. De volumes mogen dan zijn teruggelopen, de transparantie is toegenomen, evenals de competitie.

“De meest competitieve bedrijven in de markt hebben weer de hoogste scoringskans”, benadrukt directeur Hans Meurs in het jaarverslag over 2014. “Gemeenten, opdrachtgevers en investeerders kiezen niet meer de grootste, maar de beste. Daar zijn wij heel blij mee, want de grootste willen wij niet worden, wel de beste.”

Meurs constateert dat Vorm erin is geslaagd zich snel aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden, met als gevolg dat de bouwer een groter stuk van de taart krijgt aangeboden. “En het lukt ons ook, door heel gericht te kiezen en de creativiteit van onze medewerkers, een groot deel van dat aangeboden stuk te bemachtigen. Meer van minder, zou je kunnen zeggen.”

Dat Vorm succesvol is, blijkt volgens de directeur wel uit de orderportefeuille, die met 800 miljoen “uitstekend is gevuld”. Hoewel de Papendrechtse onderneming marge boven omzet verkiest, ligt een stijging van de opbrengsten op termijn wel in de lijn der verwachting. “Voor 2015 voorzien we een stabilisatie van de omzet, voor 2016 verwachten we een verdere toename van de omzet.”

Vorm boekte over 2014 een nettowinst van 6,2 miljoen euro. Dat is een ruime verdubbeling ten opzicht van 2013, toen het bedrijf onder aan de streep 2,7 miljoen overhield. Dit jaar moet een flinke winsttoename tot de mogelijkheden behoren. Voor belastingen rekent Vorm op een resultaat van meer dan 9 miljoen (2013: 5,9 miljoen).

Focus van Vorm blijft gericht op de Randstad en de grote steden daarbuiten. In dat werkgebied mikt de onderneming op woning- en utiliteitsbouwprojecten met een omvang van 2 tot 100 miljoen euro.

Vorm behaalde vorig jaar 9 procent redement op eigen vermogen. Volgens Meurs moet op termijn 15 procent mogelijk zijn. Daarbij hoort een brutowinstmarge van 6 procent.

Reageer op dit artikel