nieuws

Verslag BIM Praktijkdag: ‘Hololens over vijf jaar standaard in bouw’

bouwbreed

Verslag BIM Praktijkdag: ‘Hololens over vijf jaar standaard in bouw’

Bedrijven zoals CAD & Company en BIM Intelligence bereiden experimenten voor met ‘augmented reality’. “De Hololens van Microsoft is over vijf jaar standaard in de bouw”, voorspelt Antoine de Reus van het National Aerospace Laboratory. Ondertussen is de BIM-volwassenheid in de bouw nog beperkt; veel organisaties bevinden zich in de leerfase.

“Bouwen met een display op je hoofd”, verwacht De Reus. Hij sprak op de BIM Praktijkdag in Utrecht, georganiseerd door Cobouw, Jaarbeurs en Bouw Informatie Raad (BIR). “Je ziet een door de computer aangevulde echte wereld op de plek waar je je bevindt.” De Reus, die zich toelegt op de menselijke factor,benadrukte dat augmented reality niet nieuw is. Maar zoals virtual reality weer opkomt, na het passeren van de piek van zijn hype, zal augmented reality volgen. “De Oculus is een grote verbetering van de virtual reality, een door de computer gegenereerde werkelijkheid, wij passen hem ook toe”, aldus De Reus. “Maar augmented reality is ideaal om samen een ontwerp te bekijken en te bespreken.”

Samenwerken

Gert-Jan Steenman van Kropman Installatietechniek kijkt reikhalzend uit naar de komst van augmented reality. “Ik heb met een Oculus het BIM-model van het nieuwe theater in Emmen bekeken. Liep mooi door het gebouw heen en kwam echt in de zaal. Maar toch valt het tegen, we kunnen daar eigenlijk niets mee doen. Ik geloof wel in holografie, augmented reality. Dat maakt samenwerken mogelijk. Ik heb hoge verwachtingen van de Hololens van Microsoft.”

Om het werken met BIM in de installatiesector te bevorderen dringt Steenman bij Autodesk aan op bidirectionele koppelingen voor lijsten en diagrammen. “Verbeteren van de stabiliteit en prestatie van de software is prima, maar dit is ook echt nodig.”

Bij de experimenten met augmented reality is de veiligheid wel in het geding. “Het voelt aan als een spelletje. Een kraanmachinist die meer naar het beeld kijkt dan naar de werkelijkheid, dat kan tot ongelukken leiden”, waarschuwde De Reus. Tijdens de BIM Praktijkdag bleek dat slechts een kleine voorhoede aan de experimenten toe is. Bouw- en installatiebreed wordt BIM nog maar weinig gebruikt.

“Veel organisaties verkeren in de leerfase”, zei Jan-Paul Schop van USP Marketing Consultancy. De meeste bedrijven werken nooit, zelden of soms met BIM. Maar de ‘BIM-volwassenheid’ zoals gemeten door Christoph Maria Ravesloot van de Hogeschool Rotterdam neemt toe. De voorspelling van De Reus zou kunnen uitkomen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels