nieuws

‘Stap verder met groen beton voor kantoor’

bouwbreed Premium

‘Stap verder met groen beton voor kantoor’

Schröder Vastgoed gaat in een nieuw kantoorgebouw in Twente duurzaam beton toepassen. Dat is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met MVO Netwerk Beton.

De afspraak werd woensdag ondertekend tijdens het evenement Building Holland in de Amsterdamse Rai. Schröder Vastgoed realiseerde eerder duurzame kantoorgebouwen in Almelo, Doetinchem, Enschede en op Aruba. “Dit project gaat echter nog een stap verder”, zegt naamgever Gerard Schröder. “Naast innovaties op het gebied van klimaattechniek, wko-systemen en gezondheid, werken wij met meerdere innovaties in duurzaam beton. Het gaat om toepassing van innovatief cement zoals geopolymeren en terugname van de vloerplaten aan het einde van de levensduur. Ook schrijven wij het gebruik van keurmerken voor zoals Beton Bewust (CSC).”

Verlegt grenzen

Namens MVO Netwerk Beton ondertekende Stefan van Uffelen de samenwerkingsovereenkomst. “Schröder Vastgoed verlegt grenzen door ambitieuze eisen te stellen, stelt hij. “Dat is precies wat wij ook van andere opdrachtgevers in Nederland verwachten. Als MVO Netwerk Beton gaan wij het bedrijf ondersteunen bij de belemmeringen die zij in dit project ongetwijfeld tegen zullen komen.”

De vastgoed- en infrawereld zijn vrij risicomijdend en behoudend, constateert Van Uffelen. Niet verwonderlijk, want niemand wil dat er problemen of gevaren in constructies ontstaan. Maar het is ook een gemiste kans. Beton is wereldwijd namelijk verantwoordelijk voor 5 procent van de CO 2 -uitstoot. De uitstoot kan fors omlaag met baanbrekende technologieën die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld. En dat kan volgens het netwerk tegen aanzienlijk lagere kosten dan bij bekende maatregelen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s.

Circulair beton

Dit jaar wil het MVO Netwerk Beton met tien opdrachtgevers voorbeeldtrajecten realiseren. Opdrachtgevers die net als Schröder Vastgoed de grenzen willen opzoeken. Samenwerking in de keten is volgens Van Uffelen en consorten cruciaal om grootschalig CO 2-uitstoot terug te dringen. Soms is het daarvoor nodig om de keten op een andere manier te organiseren, zoals bij circulair beton. Daarom probeert het MVO Netwerk Beton alle partijen uit de keten te betrekken.

MVO Nederland wil bedrijven en sectoren aanzetten om steeds verdergaande stappen te zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De ambitie is om het Nederlandse bedrijfsleven wereldwijd neer te zetten gezien als een inspirerend voorbeeld van MVO en duurzaamheid. Inmiddels hebben meer dan tweeduizend bedrijven en organisaties zich als partner aangesloten variërend van het mkb tot multinationals.

Reageer op dit artikel