nieuws

Ruijssenaars te laat met eis bouwstop voormalig ministerie

bouwbreed

De renovatie van het voormalige ministerie van Economische Zaken door Facilicom mag doorgaan. De eis van architect Hans Ruijssenaars tot een bouwstop komt volgens de rechter te laat.

Volgens de voorzieningenrechter had Ruijssenaars al minstens een jaar eerder bezwaar kunnen maken. “Er is “geen rechtvaardiging voor zijn stilzitten na maart 2014.” Inmiddels is al veel gesloopt, zoals een stalen kapconstructie en de liftschachten.

Ruijssenaars had een kort geding aangespannen tegen de staat omdat hij niet als architect aangesteld was bij de renovatie en vreest voor zijn auteursrecht. Twintig jaar geleden had hij het voormalige ministerie voor 53 miljoen gulden gerenoveerd.

De rechter doet geen uitspraak over het wel of niet schenden van het auteursrecht. De rechter begrijpt dat de drie consortia die in de race waren voor de renovatieopdracht het werk van Ruijssenaars haaks vonden staan op de eisen op het gebied van onder andere duurzaamheid. De staat heeft volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat de elementen die Ruijssenaars heeft toegevoegd aan het gebouw hun technische levensduur hebben bereikt.

Teleurstellend

Ruijssenaars krijgt nog de kans om een bodemprocedure te starten. De staat moet binnen vijf dagen een kopie van de bouwtekeningen aan Ruijssenaars geven. Volgens de rechter is nader onderzoek nodig om vast te kunnen stellen of de verbouwing het persoonlijkheidsrecht van de architect schendt.

Ruijssenaars vindt de uitspraak “heel teleurstellend”, zei hij donderdagmiddag. “De rechter beperkt zich tot de bouwstop. Ik had gehoopt en verwacht dat hij het gedrag en handelen van de staat tijdens het proces zou beoordelen en ook in zou gaan op het auteursrecht. Dat schuift hij door naar een bodemprocedure.” Of die er komt, is nog de vraag. “Ik moet eerst kijken naar de kosten en risico’s, en de tekeningen bekijken.”

Reageer op dit artikel