nieuws

Overheid moet lucht verbeteren

bouwbreed Premium

Overheid moet lucht verbeteren

De regering van het Verenigd Koninkrijk moet harder werken aan verbetering van de luchtkwaliteit.

De huidige plannen, die pas na 2030 verbetering laten zien, zijn onvoldoende, oordeelde het Hooggerechtshof woensdag unaniem.

Het hoogste rechtscollege volgt daarmee het Europese Hof van Justitie dat in november 2014 al een soortgelijke uitspraak deed. Daarin is nadrukkelijk ook gesteld dat de Europese richtlijn handhaving van de luchtkwaliteit door nationale rechters kan vereisen.

De zaak was aangespannen door Client Earth, een Engelse organisatie die via juridische procedures de aarde wil beschermen. Het is de manier waarop Urgenda-advocaat Roger Cox overheidsactie eist op klimaatgebied. Daarover komt op 24 juni een uitspraak.

De Londense uitspraak is niet leidend voor de Nederlandse rechter, maar helpt wel het denken dat de rechter overheden mag dwingen. Volgens de advocaten van de Staat is dat voorbehouden aan de politiek.

Reageer op dit artikel