nieuws

Overheden ‘allergisch’ voor duurzaam beton

bouwbreed Premium

Overheden ‘allergisch’ voor duurzaam beton

Overheidsopdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat schrijven nauwelijks ‘duurzaam beton’ voor. Dat signaleert Max de Vries, directeur van de vereniging voor brekers en sorteerders (BRBS Recycling). “Het tegendeel is eerder waar.”

Jaarlijks komt er in Nederland ongeveer 18 miljoen ton puin vrij uit gesloopte kantoorgebouwen, huizen en oude wegen. Recyclebedrijven breken en wassen het afval, zodat het nog een keer kan worden gebruikt.

Slechts 2 procent belandt echter in nieuwe betonproducten. De rest verdwijnt vooral als funderingsmateriaal onder wegen of gebouwen. “Downcycling”, vinden meerdere partijen. Ook de Vries vindt het zonde. “Begin jaren tachtig werd er al over toepassing van granulaat in beton gesproken. Het gebeurt echter nog steeds mondjesmaat. Sterker nog: er zijn zelfs overheden die het gebruik van secundaire grondstoffen in beton juist verbieden in aanbestedingen.”

Hoog tijd voor actie, vindt de directeur. “Juist overheidsopdrachtgevers zouden puingranulaat in beton moeten voorschrijven. Vijf tot tien procent is al meer dan genoeg.”

De oproep van de Vries is niet helemaal nieuw. Toenmalig staatssecretaris Dick Tommel wilde halverwege de jaren negentig granulaat in beton zelfs verplichten. De betonsector was furieus, sprak van productdiscriminatie en wist productregels tegen te houden. In plaats daarvan kwam er een systeem voor duurzaamheid op gebouwniveau. Eisen bleven uit.

Anders dan voor hout zijn er voor beton geen criteria voor duurzaam inkopen. Verplichten gaat De Vries echter ook te ver. “Voor je het weet schieten de prijzen voor granulaat dan omhoog. Bovendien zal het leiden tot veel verzet.” Theo Pouw, eigenaar-directeur van het gelijknamige bedrijf, ziet ook niets in nieuwe eisen. “Het moet uit de maatschappij zelf komen. Het graven van gaten en kuilen voor zand en grind houdt bovendien een keer op.”

Betonplatforms werken met recyclingbedrijven aan een moederbestek waarin ‘duurzaam’ beton wordt opgenomen. “Overheden hebben al uitgesproken dat ze die gaan gebruiken”, meent De Vries.

Lees meer in het artikel: Verzet tegen het onbekende remt innovatie en Sloop duurzaam en gebruik betongranulaat

Reageer op dit artikel