nieuws

Orange Solar wil in Nederland zonnepanelen produceren

bouwbreed

Orange Solar wil in Nederland zonnepanelen produceren

Orange Solar Power in Bergen op Zoom gaat zelf zonnepanelen produceren. De fabriek, die ongeveer 5 miljoen euro gaat kosten, biedt eind dit jaar werk aan zestig mensen, meldt het bedrijf.

De Nederlandse fabriek betekent volgens Orange Solar “de terugkeer van de grotendeels uit Europa en Nederland verdwenen zonnepanelenindustrie”. De afgelopen jaren is de maakindustrie juist uit Nederland verdwenen. Zo ging Scheuten Solar failliet. Een doorstart van het bedrijf faalde, mede door incidenten rond brandgevaarlijke onderdelen.

De nieuwe fabriek wil jaarlijks 280.000 zonnepanelen produceren met een gezamenlijke capaciteit van 70 megawatt.

Solar Power, dat in 2012 werd opgericht, start met een productielijn van 15 megawatt voor standaard zonnepanelen en de zogenoemde ‘Monoflex’ modules. Eind dit jaar moet een productielijn van 55 megawatt operationeel zijn. Tot nu toe werden de panelen in opdracht van het bedrijf door een aantal Europese fabrikanten geproduceerd. De zonnecellen die verwerkt worden in de zonnepanelen worden geïmporteerd uit Taiwan en Europa. Vanaf eind dit jaar zullen de zonnepanelen alleen nog in Nederland gemaakt worden, met hoofdzakelijk Europese componenten.

Reageer op dit artikel