nieuws

Onderzoek energie schoolgebouwen

bouwbreed

Drielaagsglas, goede naad- en kierdichting en compacte en zongeoriënteerde bouwvormen worden het meest gebruikt bij energiezuinige scholen.

Andere zaken die een rol spelen zijn onder meer gebalanceerde ventilatie en energiezuinige verlichting. Dat blijkt uit onderzoek van Mobius Consult uit Driebergen.

Opdrachtgever voor het onderzoek is de rijksoverheid. Het onderzoek richt zich op zestien scholen en veertien kan toren. Het moet ertoe bijdragen dat nieuwbouw in 2020 energieneutraal is. Bij kantoren worden vergelijkbare technieken gebruikt als bij scholen. Toch ligt de focus doorgaans meer op installatie- en regeltechniek. Ook worden vaak zonnepanelen toegepast. Bouwkundige maatregelen daarentegen worden minder vaak gebruikt. Door de juiste technieken te gebruiken, kan een gebouw worden gerealiseerd waarvan de energieprestatie voor de helft beter is dan de huidige wetgeving vereist, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel